Областният съвет на БЧК във Велико Търново награди свои членове

Публикувано на вт, 5 Дек. 2023
150 четения

Областният съвет на БЧК във В. Търново награди 30 свои членове. Всички те през годината безвъзмездно са помогнали на уязвими хора във всекидневни и бедствени ситуации.
Инициативата е традиционна и се провежда всяка година в дните около 5 декември. Сред наградените са и младежи, които са част Български Младежки червен кръст, както и членове на общинските организации в областта.
Николинка Генова, която от дълги години се занимава с доброволчество и е общински председател на БЧК в Полски Тръмбеш, казва, че откакто се помни, винаги се включвала активно в различни благотворителни акции, а днес една от мисиите ѝ е да вдъхновява повече деца и младежи да правят добри дела.
Стихотворението “Доброта” сътворила в нощта преди награждаването и с него успя да развълнува всички свои съмишленици по време на церемонията.
Областният съвет на БЧК откри нова зала, която беше осветена от заместник-председателя на организацията във В. Търново Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. Тя символично е наречена “Зала на доброволеца”.
“На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. Затова тази реновирана зала сме я нарекли “Зала на доброволеца”, каза д-р Галина Гарева, председател на Областния съвет на БЧК във В. Търново.
Тази година се навършват 145 г. от създаването на БЧК в страната, а това са част от инициативите, с които съсловната организация във Велико Търново отбеляза годишнината.
Д-р Галина Гарева припомни, че на 25 октомври 1885 е учредено сливенското дружество на Червения кръст под председателството на митрополит Серафим. Уставът му е утвърден от княз Дондуков-Корсаков – главен губернатор на Източна Румелия. Веднага след Съединението на двете български области на 20-ти септември 1885 г. е създадена и Националната организация с председател митрополит Климент.
“Ние, великотърновци, имаме нашите предци като учредители и утвърдители на Българския Червен кръст. Оттук-нататък можем да се гордеем. Червеният кръст е неслучайно кръст, тъй като той е толкова близко с онова, което ни поръчва Господ и Исус Христос – да бъдем милосърдни към ближния, да даваме дарения и да правим добро винаги на ближния”, напомни митрополит Григорий.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново