Новият собственик на Бейската къща сбъдва американската си мечта с много упоритост

Публикувано на вт, 26 ян. 2021
14311 четения

Борис Благоев живее в САЩ от почти 17 години. Там той упорито следва и сбъдва своята американска мечта, но не забравя и родината си. Въпреки че към момента не смята да се завърне в България, сънародникът ни избира да инвестира във В. Търново. За целта Борис закупува къщата на последния турски управник в града отпреди Освобождението, за да я превърне в кокетен бутиков хотел.
Борис е роден в Г. Оряховица, където израства и учи до 7 клас. След това завършва средното си образование в Старопрестолната гимназия по икономика във В. Търново, която тогава е Икономически техникум. Впоследствие младежът продължава да се образова в тази сфера, следвайки в Стопанската академия “Д. А. Ценов” в Свищов. През 2003 г. Борис се записва за студентска бригада и за първи път посещава САЩ (Питсбърг), където работи в Макдоналдс. Там той се чувства добре, но тъй като това се случва след 3 курс, се връща, за да завърши висшето си образование. Следващата година отива отново, но този път в Ню Джърси, където работи в увеселителен парк, както и почасово в Макдоналдс, като касиер в магазин и като продавач в друг магазин. Тогава визата му вече не е студентска, а работна, което дава възможност тя да се удължи и Борис решава да остане в Америка заедно с още няколко свои приятели. Българинът започва работа и в един хотел, където първоначално чисти стаи и посреща клиенти на рецепцията. Впоследствие собственикът на хотела, който е експерт-счетоводител, разбира, че Борис е завършил счетоводство и му предлага работа по специалността. В началото нашенецът извършва съвсем обикновени счетоводни операции, но постепенно опознава американските практики и закони в тази сфера. Неговият работодател го насочва и към една строителна фирма, в която Борис започва като младши счетоводител. Тъй като тя е близо до Ню Йорк, след около година и половина стаж в нея, през 2007 г. горнооряховчанинът решава да се премести там. Тази работа обаче също е почасова и той започва да си търси нова, която да му позволи да остане в САЩ. Същевременно му се налага да си намери и фирма, която да му окаже подкрепа за издаване на Зелена карта. Това му коства много време, средства и усилия. Упоритият българин намира в интернет списък с работодатели, които някога са спонсорирали имигранти за Зелена карта. Подбира тези, свързани със сферата на счетоводството, и изпраща до тях над 2 хил. писма. Едно от тези писма му донася успех и поставя начало на кариерата му на счетоводител. Борис започва работа във фирма за подаване на данъчни декларации.
“Новият ми работодател обслужваше представители на филмовата индустрия, хора и фирми, занимаващи се с мода, а най-големите клиенти бяха банкери от Уолстрийт”, разказва Борис. Случва се така, че през 2009 г. кантората сменя собственика си, но горнооряховчанинът остава на работа. През 2014 г. Благоев създава и своя собствена фирма. Сред клиентите му в двете компании, които наброяват над 1800 физически и юридически лица, има и такива, занимаващи се с биткойн валута. Преди четири години българинът започва процедура за придобиване на квалификация експерт-счетоводител по американските закони, а през 2019 г. преминава успешно всички изпити за това. В момента изчаква да изтече срокът на задължителния стаж, за да се сдобие и с официалния си лиценз.
“Ню Йорк е много космополитен град, в който срещаш хора от цял свят. В него никога не е скучно. Често е стресиращо и имаш чувството, че постоянно тичаш за някъде, но в същото време ти дава толкова много възможности, че те кара да забравиш всичките му недостатъци”, споделя Борис. С появата на ковид пандемията градът доста се е променил и изглежда по-пуст, но това дори му носи допълнителен чар, допълва българинът, който се надява това своеобразно спокойствие да остане така и занапред.
“В Ню Йорк липсват ясно изразени общности. Този град е магнит за хора с амбиции, които идват от цял свят. Живеейки в него, би било глупаво да се изолираш в някаква затворена група вместо да контактуваш с толкова разнолики и интересни личности”, смята Борис и добавя, че от България най-много му липсват семейството, роднините и приятелите.
Една от основните причини горнооряховчанинът да остане в САЩ е отношението на хората. Според него американците винаги се опитват да поощряват чуждите идеи, за разлика от българите, които често обезкуражават другия. Борис споделя, че почти не поддържа контакт със своите сънародници. Срещат се предимно когато отидат да гласуват в консулството.
Засега Борис няма намерение да се връща в България. От 4 години той живее заедно с приятеля си Тревор, който е американец. Двамата вече са сгодени, а тази година им предстои да сключат и граждански брак. През месец май Борис очаква да получи и американско гражданство.
“Аз винаги ще съм си българин и ще се гордея с това, но Америка ми дава възможности, които България не може да ми предостави. В същото време искам да дам на родината си това, което съм научил и което съм видял по света. Именно то бе и една от причините да инвестирам във В. Търново”, казва горнооряховчанинът.
Идеята за инвестицията в болярския град хрумва на Борис при едно от неговите пътувания по света. Посещавайки Мароко, той попада в реставрирана старинна сграда, превърната в хотел. Запознавайки се с нейния собственик, Борис разбира, че той е мароканец, живял в САЩ, но инвестирал в родината си. Това предизвиква интереса на Благоев, който започва да търси във В. Търново подходящ имот за инвестиция и реализация на подобен проект. Така се спира на Бейската къща в старата част на града.
“Аз имам сестра, която живее във В. Търново. Когато с нея избрахме и купихме сградата, тя беше само хотел с ресторант. По-късно, при един разговор по телефона, се роди идеята да прибавим и турска баня. Сестра ми беше отседнала със семейството си в някакъв хотел със спа център и така спонтанно решихме, че ще е добре и ние да направим нещо такова”, разказва Борис. Той добавя, че идеята била изключително добре приета от архитектите на проекта, защото се вписва в историята на обекта.
Къщата е паметник на културата от местно значение и затова целият проект е одобрен от НИПК в София. Тъй като се налага автентичният външен вид на сградата да се запази, ремонтите ще бъдат само вътрешни. Това налага и турската баня да бъде построена под земята, а ресторантът да бъде разширен с допълнителна градинска част, която ще е точно над спа центъра. Екипът от архитекти, строителни инженери и дизайнер, който работи по новоизграждащия се хотел, е изпълнител по проекта за възстановяване на “Хан Хаджи Николи” на Самоводската чаршия.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново