Носителката на наградата „24 май“ Калина Досева от ПМГ обожава физиката, знае пет езика и тренира щанги

Публикувано на ср, 15 май 2024
1958 четения

Калина Досева получава наградата на Община Велико Търново “24 май” за 2024 година. Тя събра при тайно гласуване пълния брой 7 точки от членовете на специално назначената комисия по избора, която влючваше зам.-кмета по “Хуманитарните дейности” Нейко Генчев, трима общински съветници – Стилян Найденов, Тихомир Нанев, Ирена Стасинопулу, началника на РУО Розалия Личева, директора на СУ “Емилиян Станев” Кина Котларска и журналиста Весела Кънчева, гл. редактор на вестник “Янтра ДНЕС”.
Другият кандидат – Ана Орманджиева, не получи достатъчно гласове, за да бъде удостоена с наградата “24 май”, но комисията отчете и нейните успехи и я определи като изключително достойна номинация.
След обстойно обсъждане комисията единодушно реши да предложи на кмета на Община Велико Търново статутът на наградата да се допълни и останалите номинирани също да получават отличие.

“Знам, че тази награда се присъжда на ученици, които са в една върхова форма на своята подготовка. За мен е чест да получа отличието, защото във Велико Търново има много успешни ученици, които заслужават тази награда, като Ана Орманджиева, която беше другият претендент за нея.
Радвам се, че комисията е оценила моите усилия и успехи в различните олимпиади и състезания. Тази награда е оценка не само на моя труд, но и признание за училището, което завършвам – ПМГ “Васил Друвев”. Тя е и за учителите ми, които съпреживяват с мен моите успехи, а понякога и неуспехи, но пък точно те – неуспехите, ни дават тласък да вървим напред”, споделя часове след избора ѝ Калина Досева. Сред много отличия от състезания и олимпиади тя отчита като най-голям успех участията си в Международните турнири на младите физици. При тях, дори и ученик, трябва да подготвиш научен труд, който след това да защитиш пред публика от учени”, обяснява Калина.
Тази година тя завършва профил “Математика с немски език” в ПМГ. Избрала го е, защото той по отличен начин съчетава различните ѝ интереси. От една страна – математика и природните науки, а от друга – обичта ѝ към езиците. До седми клас Кали е учила в ОУ “Бачо Киро”. Убедена е, че там е получила много добра основа. Нейната страст към физиката била запалена именно там, от учителката Руска Христова. “Благодарение на нея аз тръгнах по този път. Впоследствие имах шанса да се запозная с Теодоси Теодосиев. Учителят от Казанлък, който подготвя много ученици за национални и международни изяви. Когато се преместих в ПМГ, имах шанса мой преподавател по физика да е Борислав Марковски, а по математика Паунка Йорданова. “Те живеят с мен в тази сфера на науката, за което имат моето голямо “Благодаря!””, не крие вълнението си младото момиче.
“За много хора физиката и точните науки са сфера, в която мъжете са по-доминантни, но смятам, че в точните науки има много красота, която можем да видим и ние, жените. За мен физиката е една всеобхватна наука, която се занимава с това как избухват звездите до това какви процеси протичат, когато замразяваме лед. Хората, с които физиката ме запозна, са много интересни и обичам да прекарвам време с тях. Не мога да скрия, че са по особени, но в тях има много чар. Ние можем да сме много сериозни и съсредоточени върху решаването на определена задача или теорема, но в следващия момент някой от нас ще каже някоя шега, която напълно може да разчупи обстановката. В това има магия, която искам да запазя”, пояснява въодушевено Калина. “Тео, освен да ни учи на физика, споделя с нас своите философски размисли за света, което допълнително отваря очите ни. Разказва ни за своите ученици и човек разбира, че единственият начин да прогресираш днес е, ако си отдаден на това, което правиш. Важно е да работиш всеки ден и да си готов да направиш неща, които другите хора не са готови. Това различава човека, който успява в една сфера, от този, който стои на едно място”, допълва тя, а очите ѝ греят, пълни са с енергия.
След няколко дни ѝ предстоят държавните зрелостни изпити. Калина е решила да се яви на четири. Първата матура ще е по български език и литература. Тя ще е в петък. Следват по математика и двете матури по физика. “Две са, защото една е общообразователна, а другата – по профилирана подготовка по физика. Различните университети имат различни изисквания, за това трябва да се явя и на двете”, пояснява дванайсетокласничката.
Може би за мнозина е странно, но Калина все още не е решила точно къде ще продължи образованието си. Има възможности да остане и да учи в България или да продължи в чужбина. “Възможностите, които обмислям, са еднакво добри, но в различни направления. У нас има един нов институт “Инсайт”, който дава подготовка в света на теоретичната информатика и завършилите го могат да станат научни работници. Мога да продължа и във Физическия факултет на Софийския университет, там също съм си харесала една специалност. От друга страна вече имам подсигурено място в един лицей в Париж. Тепърва започват и кандидатстванията за немско говорящите държави, по конкретно в Германия. Колебанието ми е голямо, но съвсем скоро ще взема решение”, казва Калина. Прави ѝ впечатление, че в последните години тенденцията младите хора да учат зад граница не е толкова силна, голяма част от тях избират да останат в България. “Този феномен ме радва. Аз мисля, че образованието у нас е на достатъчно високо ниво. Не смятам, че това да останеш тук е минус”, категорична е тя.
Калина е полиглот, освен българския, който ѝ е роден, тя вледее още английски, немски, руски, а от година набляга и на френския език.
Въпреки че е много женствена и красива, доскоро тя е тренирала вдигане на тежести в Спортен клуб “Асеневци”, Велико Търново. Стечение на обстоятелствата я запознали с треньора Тодор Тодоров и решила да предизвика себе си. През последната година заради ученето е нямала много време за тренировки, но преди това има успехи и в щангите. Участвала е в различни състезания, има и няколко вицешампионски титли.
В свободното си време Калина обича да пее, но не професионално, а за собствено удоволствие.
Семейството е голямата ѝ опора. Майка ѝ е съдия, баща ѝ е инженер. “Благодарение на тях аз мога да си позволя да ходя на състезания. Баща ми беше човекът, който проучи как мога да се запиша в Школата на Тео. Той ме кара всяка събота до Казанлък, за да попивам зцнания от него. От майка си научавам нещата от живота. Имам и по-малка сестра, с която сме много различни, но това също отчитам като плюс”, усмихва се Калина.
След десет години тя иска да се види щастлива, отдадена на работата си, близките и семейството си.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново