Нощни стрелби събудиха великотърновци

Публикувано на пт, 11 май 2018
6587 четения

Мощна канонада с автоматично оръжие събуди великотърновци тази нощ. Стрелбите бяха особено интензивни между 04,00 и 5,30 часа след полунощ. Недоволни жители на Велико Търново се оплакаха в редакцията на „Янтра ДНЕС”, че прекъсват съня им. Някои не скриха притеснението си да не би да се касае за престрелка между групировки. Другите пък предположиха, че на някои от строителните обекти в града работят незаконно нощем.

Проверка на „Янтра ДНЕС” показа, че нощните стрелби са част от курса по оцеляване сред природата, който Националният военен университет „Васил Левски” провежда всяка година за курсантите първокурсници. Лагерът е започнал още в началото на седмицата, а тази нощ е бил заключителният преход на бъдещите офицери. Курсът завърши успешно, така че вече няма да безпокоим великотърновци нощем, увериха от военния вуз.

В обучението са се включили курсанти от 1 курс на факултет „Общовойскови”, а целта младите хора да придобият основни  умения за оцеляване в природни условия, индивидуално или в състава на малки колективи. Те получават и затвърждават умения по преодоляване разнообразни препятствия, решаване на определени ситуации, ориентиране с или без топографска карта на местността, овладяване основите за придвижване и др. Лагерът се провежда на полигонната база на НВУ край Беляковец.

Златина ДИМИТРОВА

Сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново