Ники Илиев посъветва младите търновци да не спират да преследват мечтите си

Публикувано на пн, 11 Февр. 2019
179 четения

Тайните на своя успех разкри пред младите хора на В. Търново режисьорът Ники Илиев. Той беше четвъртият гост от поредицата “Известните от другата им страна”, която организира Градският ученически парламент. В началото на срещата Савина Иванова, която сега оглавява организацията, го представи на своите връстници. Разказа им, че Ники е роден 1981 г., завършил е Френската гимназия в София, а после и Нов български университет, където днес дори преподава кинорежисура. Илиев участва в редица български и чуждестранни продукции, както и в театрални постановки. Режисьорският си дебют прави с филма “Чужденецът”, който става най-гледаният български филм през 2012 г. Две години по-късно излиза втората му лента “Живи легенди”, която пълни киносалоните и печели 11 награди.
През 2015 г. прави “Всичко, което тя написа”. Ники Илиев беше част от журито на “България търси талант”, режисира 25 епизода от сериала “Скъпи наследници”, а през последната година по кината се появи “Нокаут или всичко, което тя написа”.
Аз съм щастливец, защото съм открил това, което ми доставя удоволствие да правя в живота, намирам и хора, които ми помагат нещата да се случват, започна историята си Ники Илиев и разказа на младите великотърновци ситуацията, която го е провокирала да се захване с правенето на филми. 2007 г. написал сценарий за филм, защото това била мечтата му – да режисира филми. Точно тогава “Ню Бояна Филм Стюдиос” обявили конкурс за български сценарий с обещанието впоследствие да спонсорират направата на филма. Ники представил своя сценарий и спечелил първото място в надпревара с още 55 сценария. Тогавашният шеф на киноцентъра Дейвид Варот му дал 15 000 лв. и писмо, с което гарантирал, че ако България помогне на Илиев да си направи филма, “Ню Бояна Филм Стюдиос” ще помогне с техника, но му обяснил, че киностудиото не може да спонсорира целия филм.
Ники си подал сценария и в Националния филмов център, където от 7 сценария бил класиран последен. Обадил се на двама свои приятели, които вече били направили филма “Граница”, предложил им да кандидатстват със същия сценарий, но да сложат техните имена като продуценти и режисьори. Те се съгласили, подали сценария, който този път бил класиран на първо място. Точно в този момент на власт дошъл Бойко Борисов, парите за кино били орязани и те не могли да вземат нищо.
Тогава Ники Илиев мислел да се откаже с правенето на филми, защото нещата не се получавали. “Но си казах, че щом никой не иска да ми помогне, мога да се опитам да работя сам. “Кодак”, които щяха да фалират, защото всичко става дигитално, ми дадоха като спонсорство лента и камера и аз отидох да снимам в Лещен. Направихме 20 минути и отидох в БТВ, за да представя идеята си за филма”, споделя творецът. Те го подкрепили и така по-лесно убедил Асен Блатечки и Кристоф Ламбер да участва във филма “Чужденецът”. “Аз не взезех пари за режисьорската си работа и играта си, но пък после филмът излезе по кината. Хареса се, спечелихме и пари. Та каквито и трудности да имате, не бързайте да се отказвате”, посъветва Илиев младите хора. Те от своя страна го засипаха с въпроси, свързани с работата и живота му.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново