Невиждана по мащаб военна възстановка правят във В. Търново

Публикувано на пт, 16 окт. 2020
6233 четения

Невиждана по мащаб за целия Балкански полуостров възстановка на военна операция ще бъде показана в събота във В. Търново. Тя ще върне зрителите към Нишката операция от 1944 г., при която българската армия проявява мъжество и героизъм, разгромявайки немския си противник и печели изключително важна стратегическа победа.
Във възстановката ще се включат близо 70 участници от националния Клуб “Братя по оръжие”, около 70 курсанти от НВУ “В. Левски” и няколко бойни, разузнавателни и други машини от Втората световна война. Въоръжението включва в по-голямата си част оригинални автоматични и полуавтоматични оръжия, а облеклото е предимно реплика на военни униформи. Българската армия ще бъде снаряжена с карабина и пехотна пушка “Манлихер” от 1895 г. и реплики на оръдия, а немските войници – предимно с карабини “Маузер” и копия на картечници. Във възстановката вражеските части ще настъпват с оригинална техника от този исторически период – 3 мотоциклета с кош, немски разузнавателен високопроходим автомобил, влекач и др. Ще има и съветски джип от 1943 г. Събитието ще започне на полигона на НВУ в Беляковец в 11,30 ч. със заупокойна молитва, след което около 12 ч. ще бъде направена и самата възстановка, която ще продължи близо час.
“От страна на НВУ пряко ще се включат 15 курсанти и един офицер. Те ще бъдат с реплики на униформи, но с оригинално снаряжение от този исторически период. От месец юли т. г. с министерска заповед на НВУ е вменено да получи последните 45 налични в българската армия пехотни пушки “Манлихер М-95, участвали в Балканската война, Междусъюзническата война, Първата и Втората световна война. Именно с тях ще бъдат въоръжени възпитаниците на университета“, каза полк. Евгени Пенчев, зам.-началник на НВУ.
Останалите курсанти ще се включат предимно с логистична подръжка. Те ще демонстрират своите умения и ще приготвя военно-полева кухня, която ще бъде раздавана на посетителите. На събитието ще бъде показан и танк Т-34, собственост на висшето училище и доскоро стоеше на пиедестал, а сега е приведен в движение.
Полк. Пенчев информира, че са изпратени афиши и покани до всички великотърновски училища. Достъпът до полигона е свободен. От НВУ са осигурени и два автобуса. Единият ще тръгне в 10,30 ч. от спирката на пл. “Цар Асен I” пред крепостта “Царевец” и ще спира на автобусните спирки на градския транспорт в посока Беляковско шосе. Вторият ще тръгне по същото време и ще се движи по маршрута от пожарната, през Нова болница, Зона-Б, Старчески дом, кв. “Бузлуджа” и спирка “Качица”. След приключване на възстановката ще се върнат по обратния маршрут.
“НВУ има традиция в участието в такъв тип възстановки. Досега това е правено при реконструкция на Дойранската битка. Възстановяване на честването на гарнизонните празници също е по идея на Военния университет“, уточни началникът на НВУ бриг. ген. Иван Маламов. Той посочи, че такъв тип възстановки са изключително полезни и ги приветства. “Историята дава поуки както за положителните, така и за отрицателните неща при планирането на една операция. Радостен съм, че това ще се случи и се надявам да продължаваме да правим такъв тип събития, защото те имат своето възпитателно действие върху нашите обучаеми”, каза още бриг. ген. Маламов.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново