Нестинарски танци, фолклор и изложба в Европейската нощ на музеите в Елена

Публикувано на пт, 19 май 2023
552 четения

Музеят на Възраждането “Иларион Макариополски” в Елена ще се включи за поредна година в инициативата Европейска нощ на музеите. За 20 май културната институция е подготвила атрактивна програма за еленчани и гости на възрожденското градче.

Първото събитие започва от 17,30 часа в Художествената галерия в града с официалното откриване на изложбата, посветена на 110-годишнината от смъртта на еленския художник Йордан Касъров под надслов „1875-1913. Буйновци – Долно Тлъмино. Началото и краят на един кратък творчески път”. Изложбата ще почете паметта и ще напомни на най-младите поколения за таланта на живописеца, творил в началото на 20 век, който е възпитаник от първия випуск на Държавното рисувално училище в София (днешната Художествена академия). Тя е подготвена от Музея на Възраждането, включва 15 негови живописни платна и лични вещи, които се съхраняват във фондовете на музея. Един от интересните акценти е неговият личен тефтер със скици. Богатият фотоархив на музея представя Касъров като студент, учител в Елена и Провадия, както и със семейството му.

Йордан Касъров е роден през 1875 г. в еленското село Буйновци. От малък проявява таланта си на художник. Учи в родното си село и в Елена. През 1896 г. в София е открито Държавното рисувално училище. То е основано от наши видни творци и учени, сред които Константин Величков, Иван Мърквичка, Иван Шишманов, Антон Митов и Борис Шац. Сред студентите от първия випуск е и Йордан Касъров. След завършването на рисувалното училище младият Касъров започва да учителства в Буйновци и в Провадия. След 1910 г., до мобилизацията си, преподава в Еленската смесена непълна гимназия. За съжаление неговият млад живот бива прекъснат на 10 юли 1913 г., броени дни преди края на Междусъюзническата война.

От 20,30 ч. програмата продължава с изпълненията на Фолклорна формация „Балканджийче“ от Елена и фолклорна формация към ансамбъл „Орфей“ от Чепеларе. Гвоздеят на тазгодишната програма на музея са нестинарски танци, които ще представят нестинарите Георги Горанчев и Десислава Жекова. Атракцията ще се изпълни в двора пред Художествената галерия, където двамата ще танцуват върху жаравата. Въпреки, че в Еленско и в Северна България няма такива съхранени обреди и практики, свързани с нестинарството, ритуалът, характерен за Източна Тракия е свързан с култа към светите равноапостоли Константин и Елена. Според традицията нестинарите играят най-често вечерта в деня на свети Константин и Елена 21 май, когато и възрожденският град чества своя празник.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново