Най-старото училище в Лясковец отбеляза своя патронен празник

Публикувано на вт, 5 Дек. 2017
183 четения

Най-старото училище в гр. Лясковец, начално училище “Цани Гинчев”, отбеляза своя патронен празник. Честванията продължиха през целия месец ноември. Започнаха със Седмицата на бащата, която включваше поредица от събития, в които децата, татковците и други, значими за малчуганите мъже, можеха заедно да се забавляват и да се наслаждават на взаимното общуване. Те готвиха, изработваха подаръци, спортуваха. Бе проведена и трета среща на сформираната Академия за родители. Темата бе посветена на ролята на бащата в семейството. Тя премина доста емоционално за всички участници. Те споделяха своите най-съкровени спомени и моменти, прекарани с бащите си.
Следващото събитие бе “Ден на толерантността”. Учениците от Училищния ученически съвет дадоха отговор на въпроса какво е да си толерантен, а именно – да осъзнаваш себе си чрез другите, да уважаваш индивидуалностите и различието.
Последва голямото четене … Учениците от III и IV клас подготвиха две много интересни приказки на английски и испански език с превод и ги представиха на учениците от първи клас, с което подсилиха желанието им да учат чужди езици.
Третокласниците посрещнаха гости от кръжока “Четящият студент, четящото дете” от Педагогически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Фасилитатор на кръжока е проф. дн Мариана Мандева. Интерактивният урок мина неусетно, с много емоции и активно участие на учениците.
От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци и усвояват важни знания за света. Семейната среда е предпоставка за развитие на техните заложби и дарби. Именно заради това НУ “Цани Гинчев” отбеляза подобаващо Деня на християнското семейство. По-големите ученици разказваха на по-малките за най-важните семейни ценности. Накрая всички заедно се почерпиха по стара българска традиция с питка и шарена сол.
Друго събитие от празничната програма бе Ученическият лекоатлетически крос. Надпреварата се проведе по трасе около сградата на училището. На финала всички ученици заедно със своите учители образуваха в двора едно голямо сърце в знак на своята любов и признателност към първото училище.
Училището бе домакин на среща по проект “Училището като център в общността” на Националната мрежа за децата. Гости бяха ОУ “Д. Благоев”, В. Търново, и ОУ “В. Левски”, Правец.
Празничният месец приключи с училищно тържество “Празнуваме заедно”. В него взеха участие ученици от всички класове. По-големите ученици запознаха присъстващите с биографични данни за патрона и с негови произведения за деца. Първокласниците представиха драматизация на “Житената питка” и “Вълкът и седемте козлета”, рецитираха свои стихове и представиха авторски танци. Празникът приключи чрез забавно надиграване, в което родители и деца мериха сили, като танцуваха различни стилове музика.
Месецът на патрона завърши с щастливата новина, че НУ “Цани Гинчев” за трета поредна година е отличено като най-активно училище в България. С получената награда от 250 лева ще бъдат закупени спортни пособия за часовете по физическо възпитание и спорт.
Даден бе стартът и на приемането на рисунки за участие в Националната изложба на ученическо творчество под надслов “Заедно”, която училището организира съвместно с РУО – Велико Търново, и Община Лясковец. НУ “Цани Гинчев” продължава да се утвърждава като едно от най-приобщаващите училища в страната.
Иван ПЕЙЧЕВ, зам.-директор по учебната дейност

loading...
Пътни строежи - Велико Търново