Намалява броят на сватбите и погребенията във Велико Търново

Публикувано на ср, 10 ян. 2024
840 четения

Сватбените ритуали и погребенията в община В. Търново през 2023 г. намаляха спрямо предходната 2022 г. Сключените бракове са били 184, спрямо 205, т. е. с 21 по-малко, а тъжните обреди 608, спрямо 711, което прави 103 по-малко от преди. Въпреки това за 2023 г. общинското дружество “Обредни дейности” е на 24 хил. лв. печалба, което сравнено с 14 хил. лв през 2022 г. показва увеличение с около 70 %, посочи неговият управител Евгени Стоев. Това се дължи най-вече на оптимизиране на работата и числения състав, както и увеличаване на пазарния дял от 36 % на 40 % в конкуренция с 10 частни погребални агенции.
“Като общинско дружество, ние предлагаме конкурентни цени, които предвид икономическата криза при всички са завишени. При нас цикълът е затворен – ритуалите се провеждат в Обредния ни дом, гласим подавки, изработваме некролози, продаваме венци, цветя и всичко необходимо за достойното изпращане на всеки човек. Правим и социални погребения за бездомници, хора без близки и роднини, които струват 535 лв. и се заплащат от Общината”, разказа Стоев, който коментира също, че към този момент все още няма голям интерес към кремацията и хората предпочитат традиционните български погребални обичаи. За желаещите обаче се предлага и този вариант, като за целта дружеството работи с крематориума във Варна, а в гробищния парк има налични ниши за урни.
Стоев посочи, че гробището е смесено и в него има както християни, така и мюсюлмани, разделени в отделни парцели. Гробищният парк във В. Търново вече е разширен с 26 дка, като новата площ е трасирана и ще бъде изградена поетапно. Тя е над автомобилния полигон, а финансовата инвестиция е от Община Велико Търново. Процедурите са задействани, проектирането вече е в ход, предстоят изкопни работи и подравняване на терена, изграждане на алеи и огради, както и на задължителните тоалетни и водопреносна мрежа с питейна вода. Вероятно през пролетта първото готово разширение от около 7 дка ще стане факт, посочи Стоев.
По-малкият брой сватби през 2023 г. е вследствие най-вече на разбиранията на младите хора, че това е отживелица и техния избор да живеят на семейни начала, без да сключват граждански брак, смята Стоев. Разбира се, друга причина е и трудната икономическа обстановка в страната. Сватбените ритуали се извършват в Ритуалната зала на Общината и тяхната цена варира. Най-евтините са в работните дни от седмицата, когато младоженците сключват граждански брак само със своите свидетели и без музика. С музикален съпровод цената е малко по-висока, а в почивните дни също се повишава. Тогава се предлагат и изнесени ритуали в ресторанти, исторически обекти, около паметник “Асеневци”, VIP площадката за наблюдение на аудио-визуалния спектакъл “Звук и светлина” и др.
“Явно икономическата криза дава отражение и повечето желаещи да сключат брак обикновено избират най-евтиния вариант”, коментира Стоев, като допълва, че след това някои от тях продължават празника на различни места, където тържествата се организират от частни сватбени агенции. Напоследък атрактивните и по-нестандартни сватби липсват, но той е сигурен, че и занапред ще има такива. “Още от месец ноември миналата година започнаха записвания за сватбени ритуали, като към момента за 14 февруари има заявена само една сватба, а за 3 март, 8 март и 22 март датите са изцяло свободни, така че хората, които имат желание да сключат граждански брак в тези празнични дни, все още могат да го направят”, подчерта управителят на великотърновското дружество “Обредни дейности”.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново