Находки от Античността излязоха при изкопите за водния проект в Павликени

Публикувано на чт, 28 май 2015
1683 четения

На антични керамични пещи и находки от II-III век сл. Хр. са се натъкнали работниците, които извършват реконструкция на водопровода в Павликени. След направена проверка, регионалният инспектор за опазване на културното наследство арх. Милен Маринов е спрял ремонтните работи като незаконосъобразни. Оказва се, че проектът не е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Ако до няколко дни на обекта не започнат работа археолози, ще трябва да наложа принудителни административни санкции на кмета инж. Емануил Манолов, призна експертът от Министерството на културата.
Ремонтите в Павликени са част от проекта за водния цикъл, за който Общината получи  31 млн. лв. по Оперативна програма “Околна среда”. С европейски средства  ще бъдат изградени градска пречиствателна станция за отпадни води и довеждащ колектор заедно с прилежащата инфраструктура. “Въпреки че сроковете ни притискат, сме длъжни да спрем работа и да съберем археологически екипи. Освен това като община, на чиято територия се извършват ремонтните дейности, сме длъжни да осигурим и финансирането на работата на археолозите. Ще трябва да заделим 9000 лв. от бюджета, за да покрием разходите за три археологически екипа, които да наблюдават работата по трасето, а то обхваща седем улици”, обясни кметът на Павликени. Той уточни, че тези дни ще бъдат сключени договорите с археолозите.
“Известно е, че под съвременния град Павликени има антично селище. Последните разкопки са извършвани в частен имот през 1959 г. и от тогава до ден днешен при изкопи редовно излиза керамика”, коментира археологът от Историческия музей в Павликени Калин Чакъров. Той сподели, че заедно с неговите колеги ще започнат работа още следващата седмица. Наети са общо шестима археолози, които ще следят какво излиза изпод земята, а при нужда веднага ще започнат спасителни разкопки.
Заради непредвидени разходи за археология по водния проект Общината няма да може да задели средства за проучвания в Античния керамичен център. Разкопките там бяха възстановени миналото лято след 33-годишно прекъсване. “Археолозите работиха съвместно със студенти от Великотърновския университет. Тогава ние предоставихме от нашия бюджет 9000 лв., а партньорите от ВТУ участваха с 2000 лв. Тази година сигурно няма да успеем да финансираме експедицията”, призна инж. Манолов.
Около 30 000 лв. за разкопки в Античния керамичен център са поискали от Министерството на културата работещите в музея. “Оказа се, че парите за археология и в МК т.г. са ограничени, така че ние няма да можем да получим държавно финансиране”, сподели Калин Чакъров. Въпреки това разкопки на обекта ще има, но кога ще започнат все още не е ясно. Наскоро Община Павликени спечели проект на стойност 736 000 евро за популяризация и модернизация на Античния керамичен център, който остава най-голямото откритие на археолога Богдан Султов. 22 000 евро по инициативата са предвидени за планирани и аварийни проучвания. “Необходимо е дейностите по проекта да се задвижат, за да имаме ние възможност да копаем”, уточни археологът.
Златина ДИМИТРОВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново