Наградиха посмъртно загиналия в Кербала офицерски кандидат от Горна Оряховица

Публикувано на вт, 23 апр. 2024
606 четения

Двадесет години след трагичната му гибел, загиналият в Кербала офицерски кандидат Димитър Димитров от Горна Оряховица беше награден посмъртно. Със специална заповед на Министъра на отбраната той получи Знака за пострадали във военен конфликт, втора степен – за загинали. Отличието беше предадено на майката на Димитров по време на отбелязването на 20-ата годишнина от гибелта му, което се проведе във вторник пред паметната плоча в центъра на железничарския град. Освен Димитров, Знак за пострадали, но първа степен – за ранени, получи и Иван Дюлгеров, преводач в българския военен контингент.
В тържествения военен ритуал взе участие караулна рота от Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново. В началото на отбелязването бе прочетен съболезнователен адрес от Президента на България Румен Радев към близките на офицерски кандидат Димитър Димитров. „Той отдаде живота си за една благородна кауза и за защита на родината. Преди да бъде ранен, той демонстрира смелост и висок боен дух като помага на колегите си. Раната, която остави в сърцата ниq е неизлечима. Той допринесе за издигане на високата слава на българските въоръжени сили“, се казва в съболезнователния адрес на държавния глава. В прочувствено слово кметът на Община Горна Оряховица Николай Рашков отбеляза: „Когато един войник загине, това е непрежалима загуба за отечеството. Офицерски кандидат Димитър Димитров загина като един истински герой при изпълнение на военния си дълг за чест и слава на българското оръжие. Днес с гордост и с тъга отчитаме непреодолимата му загуба. Чест и слава на героя! Респект!“
По време на военния ритуал беше прочетено и благодарствено писмо, изпратено от командира на Сухопътните войски на Българската армия ген.-майор Деян Дешков до участниците във Втория пехотен батальон и инициаторите и организаторите на отбелязването на 20-ата годишнина от трагедията в Кербала и смъртта на офицерски кандидат Димитър Димитров. „Вие защитихте достойно честта на българския войник“, обръща се в писмото към бившите рейнджъри генералcj.
Отбелязването на тъжната годишнина завърши с падане на колене и едноминутно мълчание под звуците на военния оркестър и с поднасянето на венци и цветя пред паметната плоча на героя. Сред дошлите да поднесат цвете и да се поклонят пред паметта на загиналия рейнджър имаше и негови бивши колеги от Втория пехотен батальон, както и български рейнджъри, взели участие в други миротворчески мисии на българските професионални военни формирования в чужбина.
Офицерски кандидат Димитър Димитров е роден на 25 април 1978 г. В Полски Тръмбеш. Учи в Средното сержантско училище „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица. Завършил е Центъра за подготовка на кадрови военни във Велико Търново със специалност „Свързочни войски“. В Българската армия е назначен за сержант през 1999 г., а на следващата година е повишен в звание старши сержант. На 30 март 2004 г. заминава за Ирак като част от последната група в състава на Втория български пехотен батальон, чието предназначение е провеждане на умиротворителна мисия по време на гражданската война и на размириците в страната на Саддам Хюсеин. На 23 април 2004 г. на връщане от изпълнение на задача по охраната на кметството в град Кербала групата български военно служещи, сред които е и офицерски кандидат Димитров, попада на засада. Групата се движи като част от голяма автоколона, в която има още литовски, латвийски и полски войници. Според първоначалната информация камионът, в който те пътуват, е активирал поставена на пътя мина. По късно става ясно, че по тях е стреляно с автоматично оръжие и с гранатомети. Камионът е поразен, но българските войници не губят самообладание и отвръщат на огъня. В последвалата ожесточена престрелка офицерски кандидат Димитър Димитров е ранен в главата. По една нелепа случайност изстреляният от врага куршум е успял да премине през тясното незащитено пространство между бронежилетката и каската му. На ранения е била оказана спешна медицинска помощ на място, след което той е транспортиран в база „Джулиет“. Раната обаче се оказва изключително тежка и това налага по-късно той да бъде транспортиран с хеликоптер във Военно-полевата болница в Багдат, където въпреки усилията на лекарите да го спасят българинът умира. Посмъртно старши сержант Димитров е произведен в чин офицерски кандидат. 26-годишният мъж така и не успява да създаде свое семейство.
Димитър Димитров е шестата и за щастие последна жертва на български рейнджър в Ирак. Пет месеца по-рано, на 27 декември 2023 г., отново в Кербала, петима българи загинаха, след като камион цистерна, управляван от терорист камикадзе, се вряза в загражденията на българската военна база „Индия“ и се взриви и подпали. Жестоката трагедия тогава бе наречена „Кървавата Коледа“ и предизвика ожесточен дебат в българското общество трябва ли да бъдат изпращани български професионални войници да рискуват живота и здравето си за каузи, нямащи нищо общо с националната сигурност на нашата страна.

Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново