Наградиха победителите от лятната кампания “Ела в библиотеката”

Публикувано на ср, 18 окт. 2023
398 четения

Регионална библиотека “Петко Р. Славейков” във В. Търново тържествено обяви победителите от Лятната кампания “Ела в библиотеката”. Инициативата се проведе за седма година и отново премина под патронажа на Венцислав Спирдонов, председател на Великотърновския общински съвет. Обявяването на трите големи награди в различните възрастови категории беше кулминацията на тържеството. Голяма награда за ученици от 7 до 10 г. беше присъдена на 10-годишната Габриела Кирилова, ученичка в 4 клас на СУ “Емилиян Станев”, заела 52 книги. Наградата за участници от 11 до 14 г. отиде при 13-годишната Десислава Топалова, ученичка в 7 клас на ОУ “Св. Патриарх Евтимий” за заетите от нея 32 книги. Голяма награда във възрастова категория от 15 до 18 г. заслужи 15-годишната Анелия Цветкова, ученичка в 9 кл. на СУ “Емилиян Станев”, заела 26 книги за периода на кампанията.
Специалната награда за личен пример е за д-р Ваня Цанева – учител в СУ “Емилиян Станев”, която е партньор на библиотеката и в други инициативи. С наградата Посланик на библиотеката беше отличена Надя Каинова, учител в ДГ “Ален мак”, а тематичната награда за “Най-четяща група в детска градина” беше присъдена на 4-годишните малчугани от група “Мики Маус” на ДГ “Ален мак”. Приза прие учителският тандем на групата – Надя Каинова и Свилена Балевска.
Следващите награди бяха за четящи майки, деца, баби, братя и сестри, тематично наречени “Моето четящо семейство”. Те отидоха при Анита Хвърчилкова-Байчева и нейната дъщеря Божидара Байчева, Светлана Страхилова и сина ѝ Николай Тодоров, Веселка Василева-Петкова и сина ѝ Димо Петков, Петя Илиева и двете ѝ деца Белослава и Янислав. Бяха отличени и две двойки брат и сестра – Боян и Калина Чешмичкови, Ива и Георги Чирпанови. Семейната награда беше присъдена на Мая Димитрова и нейната внучка Ава Димитрова.
Наградата “С приятели на библиотека” си заслужиха Зои Хотсън и Анелия Цветкова, ученички в СУ “Емилиян Станев”, които са дългогодишни читатели и доброволци към средношколския отдел. Специални награди за деца от предучилищна възраст организаторите присъдиха на Диляна Карастоянова, Ева Димитрова, Кристиян Бобев и Каян Веселинов, които са най-активните малки потребители на детските отдели. Наградата за устойчив читател тази година отиде при Габриела Фарцова, а оригиналната награда “Приказките – жанр за всички възрасти”, бе присъдена на 76-годишната Иванка Костадинова, която е най-възрастният читател на Детския отдел и голям любител на приказките. Наградата “Четенето в полза на деца със специални потребности” получи Кристиян Ташев.
Награди за институции партньор и съвместно участие в различни инициативи на РБ “П. Р. Славейков” бяха връчени на Надя Георгиева – директор на ОУ “Димитър Благоев”, на Павлин Витанов – директор на ПХГ “Св. св. Кирил и Методий”, на д-р Евгения Илиева – директор на ПГСАГ “Ангел Попов”, и на “Додо Академия” и Детска занималня “Защо”.
В надпреварата, която се проведе от 1 юни до 15 септември, се включиха ученици от областта, регистрирани като читатели на Регионалната библиотека. Кампанията имаше за цел да насърчи интереса на младото поколение към книгите, като по този начин организаторите провокираха подрастващите да четат и да обогатяват своята култура и грамотност. Към периода на инициативата организаторите отчитат, че регистрираните ученици, с право на участие в надпреварата, са били над 3500.
“Тези, които четете книги и посещавате често библиотеката, сте съвременните лидери и отличници сред българските деца и младежи. Отличник означава да се отличиш от тълпата и масата и във времето на съвременната дигитализация и цифровизация само четящите книги в класическия им вид биха могли да бъдат утрешните лидери, в което вярвам”, каза в приветствието си областният управител Ивайло Здравков.
“Това е най-активната кампания, откакто сме поставили началото ѝ преди 7 години и сме много благодарни, че всички съвместно участвате за насърчаването на образоваността и общата култура на нашите деца. В нея не е важно състезанието, а това, което сте намерили в книгите, дори да е само едно изречение, което да помогне за бъдещото ви развитие”, обърна се към присъстващите доц. д-р Калина Иванова, директор на Регионалната библиотека.
“Вече хиляди деца за седемте години на кампанията влязоха в библиотеката, което означава, че сме преизпълнили целта си. Затова трябва да помислим и за зимна кампания, както и за други инициативи”, каза Венцислав Спирдонов.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново