Наградиха деветокласниците, предотвратили влакова катастрофа

Публикувано на сб, 25 мар. 2023
456 четения

Деветокласниците Никълъс Михайлов и Йордан Киров от Гимназията по железопътен транспорт в Г. Оряховица, които преди броени дни предотвратиха влакова катастрофа, бяха наградени от управата на БДЖ и училищното ръководство. Двамата получиха грамоти, предметни награди и парични премии за проявената доблест и съобразителност при инцидента на гара Дралфа, когато пътуват за училище с бързия влак Варна – София. Тогава последният вагон, в който са и те, попада едновременно на две линии (вероятно заради грешка на ръководителя на движението на гарата) и това е предпоставка за сериозна трагедия.

„На 16 март около 7,20 ч., на излизане от гара Дралфа се наложи влакът да се отклони заради ремонт на пътния участък. Когато започна маневрата, машината и трите вагона го направиха успешно, но четвъртият, в който бяхме и ние – не. Първата талига успя да влезе в път 2, но втората не можа, защото стрелката се завъртя и тя отиде на път 1. Така нашият вагон започна да се движи напречно и аз усетих какво се случи. Отворих прозореца и казах на моя приятел Йордан, че нещо не е наред. Като погледнахме какво става се уверихме, че е това, което сме предположили, затова се пресегнах и дръпнах внезапната спирачка“, разказа Никълъс. Това се случва много бързо, в рамките на няколко секунди и навременната намеса на момчетата предотвратява тежка катастрофа. Тъй като машинистът е около стотина метра по-напред и вентилацията в локомотива вдига шум, той дори не разбира какво се случва и едва когато Никълъс спира влака, с изненада вижда напречно застаналия на релсите вагон. „Беше доста уплашен и почти нищо не каза. Само попита как се е случило това, а аз му обясних и му казах, че съм дръпнал внезапната спирачка“, сподели Никълъс, който добави, че машинистът е останал възхитен от постъпката му.

Момчетата не се чувстват герои, а по-скоро удовлетворени, че са успели да спасят пътниците във влаковата композиция от трагичен инцидент. Никълъс споделя, че за момент е имал колебания дали да дръпне спирачката, с риск да го глобят ако не е прав в преценката си, но сега е доволен, че е взел правилното решение. От постъпката им са впечатлени и техните близки. Бабата на Никълъс, която присъства на награждаването, каза, че се радва и се гордее с внука си, но и се е притеснила, когато разбрала за случката. Жената наскоро загубила майка му и е благодарна на съдбата, че не е останала и без него. Тя разказа, че Никълъс харесва влаковете още от дете и често заедно са ходили на гарата да посрещат пристигащите композиции. Сега той с нетърпение очаква да завърши образованието си и да стане машинист, което ще бъде негова сбъдната мечта.

Майката на Йордан, която също бе на награждаването, сподели, че е разбрала за случката чак след като се прибрала от работа. Тя видяла репортажа от инцидента, както и многото добри отзиви и коментари за двамата млади герои, което я накарало да се почувства горда с постъпката му. Нейният син учи „Осигурителна техника“ и затова няма да става машинист, но пък такива са баща му и по-големият му брат.

 

„Навременните действия на двамата ученици са предотвратили по-тежки последствия и затова от мое име и от името на ръководството на БДЖ искам да им благодаря. Това е много навременен и добър пример как всеки един гражданин трябва да се отнася в обществото. Заради проявения граждански дълг и бдителността на двете момчета, ние ще проследим развитието им и за в бъдеще ще направим необходимото за тях и за всички възпитаници на гимназията, за да изковем добри кадри за железопътния транспорт на България“, каза Димитър Димитров, директор на „БДЖ – Пътнически превози“  в Г. Оряховица, който лично награди двамата герои.

Димитров посочи, че предстои обновяване на железопътния транспорт в страната, закупуване на нови влакове, модернизиране на железопътните линии и се надява учениците от ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“ да са бъдещите служители и ръководители в новата високотехнологична система. Директорът на „БДЖ – Пътнически превози“  в Г. Оряховица предложи на училището паралелката, която завърши настоящата учебна година с най-висок успех да бъде наградена от него с екскурзия до Русе и посещение в Музея на транспорта, който се намира в сградата на първата железопътна гара в България.

Директорът на гимназията инж. Иван Чолаков подчерта, че в залата присъстват част от учениците от училището, сред които са и единадесетокласниците от специалност „Локомотиви и вагони“. Те са в дуална форма на обучение, докато учат практикуват професията и са пример за добрите взаимоотношения на учебното заведение с БДЖ. Часто от тях участват в стипендиантските програми и вече имат договорни отношения с железниците.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново