Наемът на “Приятели на животните” за базара отива в приюта за кучета

Публикувано на пт, 2 Дек. 2022
359 четения

Сумата от 1000 лв., която сдружение “Приятели на животните – ВТ” е платило за участие в Коледния базар, да бъде дарена на Общинския приют за безстопанствени кучета край Шемшево. Предложението за това е на общинското дружество “Царевград Търнов” ЕООД, което организира базара в парк “Марно поле”. Преди това да стане факт, трябва да бъде одобрено от Великотърновски общински съвет.
Припомняме, че през ноември от сдружението алармираха за невъзможността да покрият наема от 1000 лв. за участие в базара, като посочиха, че досега винаги са ползвали безвъзмездно една от къщичките. За кратко време дарители успяха да съберат сумата, а от “Приятели на животните – ВТ” обявиха, че ще се включат в тазгодишното издание.
В края на ноември председателят на сдружението Радостина Герганова внася молба до Общината и местния парламент за съдействие и предоставяне за безвъзмездно ползване на една от къщичките. В писмото е посочено дългогодишното партньорство между сдружението и Общината, както и това, че дейността на му е пряко свързана със събраните от тях средства. През изминалите години значителна част от тях идват именно от Коледния базар и продажбата на сувенири с благотворителна цел. Всяка година с тези пари се поемат разходите за кастриране на над 100 женски бездомни котки или над 800 животни до сега. През настоящата година са лекувани около 100 животни, като над 20 от тях са били с тежки травми, предимно блъснати от автомобили. Част от събраните миналата година пари бяха използвани за ремонт на навес в базата на общинския приют за кучета в Шемшево. Освен това за него редовно даряват консерви, организират разходки на животните и помагат за осиновяванията. От сдружението успяват да изградят работеща мрежа, чрез която всеки месец за Англия се изпращат по 15 кучета, което е много повече от намерилите нов дом четириноги на местно ниво. “Молим да проявите разбиране и да продължим да градим съвместно доброто сътрудничество между местната власт и гражданския сектор. Само с взаимна подкрепа и с разбиране за важността на работата, която всяка страна върши, можем да постигнем добри резултати в справянето с проблема с популацията на улични животни в града”, посочват от “Приятели на животните – ВТ”.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново