Над 300 са вече подадените онлайн заявления за прием в първи клас

Публикувано на ср, 17 май 2023
333 четения

На 17 май започна подаването на заявления за прием в първи клас в училищата на територията на град В. Търново. То става посредством електронна система, като местата за първокласниците в 9-те учебни заведения в града са 652, разпределени в 29 паралелки в 9 училища. СУ „Емилиян Станев“ ще приеме 6 първи класа, ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и ОУ „Бачо Киро“ – по 5 паралелки, СУ „Вела Благоева“ – 4, ОУ „Петко Р. Славейков“ и ОУ „Димитър Благоев“ – по 3 , а СУ „Владимир Комаров“, ОУ „Христо Ботев“ и СУ „Георги С. Раковски“ – по 1.
Електронната система за онлайн кандидатстване в първи клас ще е отворена до 24 ч. на 29 май, а резултатите ще бъдат оповестени на 31 май. Първото класиране ще приключи на 7 юни, а на следващия ден ще бъдат обявени свободните места за второто класиране, резултатите от което ще се публикуват на 20 юни. Третото класиране ще е от 21 до 28 юни, съобщи Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община В. Търново.
„Само за няколко часа още първия ден вече има над 300 подадени заявления. Съветвам родителите на първокласниците да кандидатстват в няколко училища, а не само в едно, за да имат по-голяма сигурност, защото няма гаранции, че детето ще бъде прието в учебното заведение, което е по район на адресната регистрация. Имаме повече свободни места, отколкото са бъдещите първолаци, така че няма място за притеснения“, посочи Игнатова. Тя припомни, че подаването на заявления за прием в детските градини също се прави електронно, при това за трета поредна година, и приключва безпроблемно на 18 май. Остават 33 незаети места, така че всички деца, чиито родители са кандидатствали, са приети, посочи още Игнатова.
Повече информация за приема в първи клас може да бъде открита на официалния сайт на Община Велико Търново, в раздел Образование.

Николай ВЕНКОВ

сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново