Над 240 000 кокошки от огнището на птичи грип край Дебелец вече са умъртвени и загробени

Публикувано на чт, 2 Ное. 2023
1400 четения

Областният управител Ивайло Здравков провери на място процеса по загробване на заболелите от инфлуенца кокошки носачки от птицефермата край град Дебелец.
Той, заедно с директора на Областната дирекция на БАБХ д-р Станимир Спасов, посети терена на старото сметище край град Дебелец и се увери, че мерките по ликвидиране на огнището на птичи грип вървят по график и при строг епидемичен контрол.
Към момента повече от половината заболели птици са умъртвени и загробени, информира д-р Спасов и уточни, че става дума за над 240 000 кокошки или над 350 тона. Успоредно с това в специално изкопаните за целта траншеи на старото сметище на Дебелец, се заравя и торовата основа. Последно в този процес ще бъдат загробени яйцата и фуражите, тъй като при тях няма опасност да се развалят и съответно да провокират неприятни миризми.
„Надявам се до края на седмицата да приключим с умъртвяването и загробването, което не ни създава проблеми. Траншеите са изкопани, някой от тях са с 3 метра дълбочина, а други с 6 метра“, коментира д-р Спасов. И допълни, че по-трудоемката дейност в целия процес е улавянето на птиците и изнасянето им извън халетата на птицефермата, но и той върви по график.
Припомняме, че загробването на заболелите птици става на терен от 2,5 дка, разположен на 3 км. от град Дебелец на т. нар. старо сметище.
„Благодаря на областния управител за намесата да изберем най-подходящите за тази цел терени“, каза още д-р Спасов. А областният управител уточни, че до тях не се минава през населено място, наоколо няма промишлени предприятия, а пътят се дезинфекцира посредством трактор, така че да няма опасност за хора и животни.
Теренът на старото сметище е рекултивиран и не се използва, а почвата му е доста скалиста. Това в известна степен прави работата по изкопаване на траншеите малко по-трудна, но от друга страна е добре, тъй като земята е водонепропусклива и при евентуални дъждове няма да се образува кална настилка, коментира Ивайло Здравков.
Областният управител и директорът на ОД на БАБХ посетиха и птицефермата, където бе установено огнището на инфлуенца. Двамата се увериха, че контролът на дезинфекция на портала е изключително строг.
„На този етап мерките по ликвидиране на огнището се движат според поетия ангажимент“, каза Здравков.
В процеса са ангажирани над 100 човека. Прави се и пробонабиране от останалите десет птицеферми, които са разположени в двете охраняеми зони – съответно на три и десет километра от огнището. Към момента не са установени положителни проби, а опасност за хората няма.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново