Над 20 000 души събра Празникът на еленския бут

Публикувано на сб, 22 окт. 2022
1319 четения

Над 20 000 души от цяла България събра деветото издание на Празника на еленския бут. След двегодишно прекъсване заради пандемията традицията бе възстановена и град Елена отново бе изпълнен с хора от всички краища на страната. Колко точно бяха те трудно можеха да определят и самите организатори, но не е изключено в трите празнични дни да бъде достигнат и рекордът от 2019 г., когато в балканското градче се стекоха близо 30 000 души.

„В Елена няма свободни места от седмици насам, легловата база беше изцяло запълнена. Подготвихме се да посрещнем, нахраним и напоим гостите, да си купят бут, защото има достатъчно продукция. Хората са зажаднели за този празник, с всяка година те са все повече и повече. Има скари с мезета и вино, пивоварната „Бритос“ ни е официален партньор за бирата. Производителите на еленски бут вече са пет – „Велеви“, „Трухчеви“, „Еленски балканджии“, „Царица Елена“, има и двама братя, които са най-новите производители. Христо Христов също отдавна произвежда бутове. Има вече и тригодишни бутове, които бяха готови за предишните издания на празника“, сподели кметът на Елена Дилян Млъзев.

„Няколко хиляди бута са приготвени за празника. Но е трудно, защото няма достатъчно суровина, свиневъдството е в застой и цената е вече висока. Но на празника се продават бутове от предишните години, когато цената бе по-ниска. Трудно им е, но пък това не е енергоемко производство, защото няма изкуствено одухване, всичко си е на естествена вентилация. Еленският бут си е доказан като качество. Трябва да се създаде Сдружение на производителите, за което вече правим първи стъпки и предстои да бъде лицензиран като марка“, добави г-н Млъзев.

Той лично откри празника, организатори на който са Община Елена и местният Съвет по туризъм, като пожела занапред вече да няма причини за пропуснати години и пожела на всички здраве и достатъчно поводи за веселие. Още от създаването си през 2012 г. празникът получи огромна популярност и събира многобройни гости в дните около Димитровден. В миналото много еленчани са се препитавали с градинарство и са били на гурбет по страната и чужбина. Завръщали са се в края на октомври и тогава е настъпвало време за веселие, занаятчиите отваряли дюкяните си, идвали са и колибари от близките махали.

Сред гостите бяха народният представител Димитър Николов, областният управител инж. Георги Гугучков, зам.-областният управител Станислав Николов, кметът на Златарица Михаил Ганев, зам.-кметът на Сливен Стоян Марков и др. Те се включиха в интересна игра по аранжиране на плато с бут, суджук, сирене и домат. Оценяваше ги шеф Долапчиев, който в крайна сметка се затрудни с избора измежду разкошните блюда и обяви всички за победители.

Програмата продължи с възстановката „Гостоприемство по балканджийски“ и демонстрация на тънкостите на касаплъка до Бакаловата къща. Прасето така се обработва, че от него не остава нищо неизползваемо, освен ноктите на краката, пошегуваха се касапите. Коленето по традиция е по Коледа, бутовете се слагат да са сушат на Трифон Зарезан, а започват да се консумират най-рано по време на жътва. „40-50 дни се държи в сол, после бутът се вади и се измива със зелева чорба. Оставя се няколко дни да се отцеди и изсъхне, след което се поставя на проветриво място в специални „мухарници“, оградени с мрежа. Еленският бут трябва да стои минимум 6-7 месеца, за да може месото да узрее. Желателно да е на северна страна, да не го пече слънцето. Ако е по-суров, може да мине през скарата, но ако е сухичък – за мезе с еленска ракийка и червено винце“, сподели тънкостите главният готвач Здравко Златев.

Според Мартин Трухчев тайната на истинския еленски бут е първо в качественото месо, после в технологията на приготвяне и най-вече на климата, който създава този уникален вкус. „Важно е да се прави в подходящото време и с правилните пропорции. Климатът в Еленската котловина е най-благоприятен, защото има течение, което спомага за доброто съхнене на месото и става прекрасен деликатес. И не само бутът, а и филето, и сланината, защото въздухът е специфичен. Ние се занимаваме с това вече от поколения, като сме запазили рецепти от моя дядо, който ги е научил от неговия баща. Така подготвяме продуктите си вече три поколения“, разказа Мартин Трухчев.

Куп съпътстващи прояви предложи празникът. Сръбската звезда Бобан Здравкович, Володя Стоянов и оркестър “Карандила“ бяха само част от изпълнителите, които се появиха на сцената в балканското градче. Първият концерт бе още в петък с песните на Ивелина Христова на площад “Христо Ботев“. Най-много бяха гостите в събота, когато първо на сцената се качи Володя Стоянов, а после започна изпълнението на музикантите от “Карандила“. В 17:30 часа своя поздрав към жителите и гостите на Елена ще отправят самодейците от НЧ “Нива – 1898“ от село Балван. Сред гостите на празника ще са и популярните певици Мария и Магдалена Филатови. Концертът на сръбската легенда Бобан Здравкович ще е от 19:00 часа. За финал организаторите са подготвили празнична заря, която ще озари небето над площада.

През целия уикенд ще има много изненади – възстановки на традиционни обичаи, кулинарни изложби и състезания за деца и възрастни. Традиционната надпревара, която предизвиква гостите, този път е под надслов “Неочаквани приятелства“. В последния ден от празника около Бакаловата къща ще има кулинарни демонстрации – “Да ви е вкусно и сладко с традиционните еленски гозби!“.

Освен с прочутия си бут, Елена е популярна с деликатеси като филето, великолепен  пчелен мед, сиренето, кашкавала, млякото и билките, както и виното и ракията. Всеки намери по нещо за себе си, а празникът е не само кулинарен, защото среща си дадоха съхранените през вековете обичаи и занаяти, фолклорното изкуство.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново