Над 19 млн. лв. очаква Община Г. Оряховица за смяна на старите печки с нови уреди

Публикувано на пт, 27 окт. 2023
111 четения

19 118 990 лв. са предвидените средства за община Г. Оряховица за замяна на старите печки с алтернативни отоплителни уреди. Проектното предложение е подадено в Министерството на околната среда и води от общинска администрация. Съгласие за кандидатстване дадоха общинските съветници в последно заседание за мандат 2019-2023. Проектът ще се финансира по процедура “За по-чист въздух” на Програма “Околна среда” 2021-2027 г., насочена към общини с отклонения в чистота на въздуха, една от които е община Г. Оряховица.
Проектното предложение предвижда да продължи подобряването на въздуха чрез замяна на старите печки на твърдо гориво. За целта бяха направени предварителни анкети и анализи от външна фирма, която подготви предложението. Резултатите показват, че близо 80 % от домакинствата, които сега използват печки или камини на дърва и въглища, биха ги заменили с алтернативни източници на отопление.
За разлика от първата програма, която вече е на финал, новата не е само за град Г. Оряховица, а обхваща всички населени места в общината. В анкетните проучвания най-активни са били жителите на Първомайци, Поликраище и Долна Оряховица. Резултатите показват, че там има най-много желаещи да участват в програмата.
Над 1300 домакинства от Г. Оряховица вече се възползват от първата програма, по която Общината получи около 8 млн. лв. Ако подаденото сега проектно предложение на Общината бъде одобрено и се отпуснат 19 млн. лв., от тази възможност ще могат да се възползват още 3-4 хиляди домакинства и да получат безплатни нови отоплителни уреди.
Програмата изисква заедно с подаване на предложението да се пуснат и обществени поръчки за всички дейности по проекта – избор на фирма, която ще управлява проекта, за демонтаж, доставка на различните типове отоплителни уреди, публичност.
Програмата допуска замяната на старите печки с климатици, термопомпи, котли и камини на пелети или дървен чипс. Не се предвиждат газови инсталации или печки на дърва и въглища с екодизайн. Има възможност за изграждане на фотоволтаици, но те са само за домакинства, които получават помощи за отопление.
След одобряване на проектното предложение и сключване на договор, ще започне и набиране на заявления от кандидати за включване в програмата. Това ще се случи догодина, а срокът за реализация на програмата е 60 месеца от сключване на договора.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново