1500 фермери изкарват стада и изливат мляко при Шереметя

Публикувано на ср, 11 Юли 2018
466 четения

Над 1500 овцевъди и козевъди от страната идват със стада на пътя София – Варна при търновското село Шереметя. Там ще разлеят мляко в знак на протест срещу несправедливата политика на държавата в бранша и срива цената на овчето мляко от 1,40 до 0,90 лв. за литър, съобщиха от ръководството на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/. Според Симеон Караколев, съпредседател на Асоциацията, това им носи огромни загуби, а в истинска ябълка на раздора се е превърнала и прословутата Наредба 3, която обвързва животновъдите с мандрите и задължава млекопроизводителите да предават дневно по 70 л мляко. И въпреки че ВАС отмени Наредба 3, от земеделското министерство подготвят нови изисквания, които са почти същите като досегашната наредба, която действа от 2017 г.

Караколев уточни, че протестът ще се проведе на 13 юли от 11,00 ч., като участие досега са потвърдили над 1500 овцевъди и козевъди. Говедовъди също искат да се включат в протеста. НОКА е планирала безсрочни протестни действия в цялата страна. Следващият ще бъде пред Министерския съвет в София другата седмица.

Откакто Наредба 3 влезе в действие, спадът на цената за овчето мляко е 40 ст. Приравнено към една овца, това носи загуба от 28 лв. Тази загуба направо ни убива, няма как да издържим, овцевъдите вече разпродават животните, коментира Янка Попова, съпредседател на НОКА. М.г. земеделското министерство отпуска помощ по 3,73 лв. за овца, а сега дава 5 лв. Тези 8 лв. в никакъв случай не могат да компенсират загубата от 28 лв., категорична е Попова. Ние отхвърляме това предложение като неприемливо и имаме няколко искания към държавата, за да се съживи браншът, заявиха от НОКА. Затова от управителния съвет на Асоциацията настояват обезщетение от 20 лв. за животно за фермерите от цялата страна и по 40 лв. за колегите им от районите с карантина заради чумата по овцете.

Освен това от НОКА искат оставките на зам.-министър Цветан Димитров и колегите му от МЗХГ Златка Възелова и Георги Праматаров, шефове в министерството, допринесли най-много за продължаващия срив в сектора, и за порочната Наредба 3. Според проф. Иван Станков, изпълнителен директор на НОКА, не може в България да се развива само зърнопроизводството и маслодайните култури, а животновъдството да загива. Не да изнасяме зърно, а с него да храним българските животни, апелира проф. Станков.

Очаква се на протеста животновъдите да приемат декларация до премиера Бойко Борисов, в която да обяснят за пагубното отношение на държавата срещу овцевъдството и козевъдството.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново