Над 100 деца и младежи участваха в проект на читалище “Надежда”

Публикувано на ср, 8 Ное. 2023
118 четения

Над 100 деца и младежи се включиха в проекта “Нови творчески пространства Надежда” на НЧ “Надежда” във В. Търново. Той беше насочен към стимулиране на активното участие на читалищната общност за възстановяване на културната дейност след кризисната ковид ситуация, задържане и привличане на участници и публики.По проекта, който е на стойност 14 900 лв., беше създадена творческа лаборатория “Нови творчески пространства Надежда” от четири направления: хорово изкуство, изобразително изкуство, творческо писане и традиции, разказа арх. Донка Колева, председател на читалище “Надежда”. Основни преподаватели в творческите ателиета бяха професионалистите хормайстор Яница Първанова, художникът Илиян Христов, литераторът Бисера Дживодерова и историкът Павлина Владева.
Обучението на децата и младежите премина в 12 полудневни творчески ателиета по направленията. Участието в тях беше безплатно, а читалището закупи материали за обезпечаване на дейността им. В мероприятията се включиха авторите Радослав Гизгинджиев, Магда Борисова и Сашка Александрова, фолклорен хор “Плетеница”, ученици от музикални паралелки от СУ “Емилиян Станев”, Лео клуб “Янтар”, ученици от ПХГ “Св. св. Кирил и Методий”, СГИ “Доктор Петър Аладжов”, Американския колеж, ПЕГ “Проф. Асен Златаров”, ОУ “Димитър Благоев” и Частно училище по изкуствата в Русаля. Учителите и учениците от ОУ “Христо Смирненски” в Самоводене също станаха приятели на читалището, разказа Виолета Белчева, секретар на НЧ “Надежда”.
“На 1 юни по проекта в читалнята на библиотеката открихме интерактивен детски кът за четене “Книжни духове”. Той беше наша стара мечта и сега активно го ползваме. Там децата четат, творят, събират се и вече го припознават като място за общуване”, посочи още Белчева.
На 8 юни творческата лаборатория на ателиетата завърши с общ концерт и изложба “Заедно в нови творчески пространства Надежда”, с който бе отбелязана 154-та годишнина на читалището. На сцената се изявиха повече от 70 участници, а специален поздрав изнесоха Балетна школа “Класика” и ВИГ “Required” към читалището. Изложба, организирана от Ателие “Традиции” и Ателие “Изобразително изкуство”, беше отворена за посещения през целия 8 юни и посетена от ученици от Хуманитарната гимназия, Старопрестолната гимназия по икономика и училището в Самоводене.
Иновация по проекта е в разкрития любителски Детски фотоклуб с ръководител Марина Чамуркова, който се радва на голяма популярност и през новия творчески сезон.
“В нашите ателиета “Традиция”, участваха деца от детски градини, ученици, родители и учители. В заниманията се включиха най-добрите майсторки, работещи с жива вълна, бродерия и плетене на една кука. В ателието с жива вълна се включи директорът на Гимназията по моден дизайн Боряна Мочева, както и учители, които след това бяха част и от Фестивала на шевицата, който организирахме. През тази година ще продължим нашите общи мероприятия”, каза Павлина Владева. Тя добави, че има идея за съвместна работа и с Дома за деца, лишени от родителски грижи “Пеньо и Мария Велкови” във Велико Търново с изнесено ателие за Коледа, което да бъде направено там.
“Много се радвам, че във връзка с проекта направихме три ателиета за творческо писане. Към тях имаше голям интерес от учениците и дори се оказа, че някои от младежите вече пишат свои книги. Децата много обичат творческите лаборатории, защото са провокирани от водещия, четат свои неща, сравняват ги и ги класират, научавайки се да оценяват текстовете”, посочи Бисера Дживодерова, която продължава да работи с ученици от Хуманитарната гимназия в Клуба по творческо писане “Главна буква”, създаден през 2018 г.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново