На празник в Правда почерпиха с вкусни ястия от тиква

Публикувано на ср, 4 окт. 2023
111 четения

Различни ястия от тиква имаха възможността да опитат гостите на 6-ото фолклорно издание “На празник в село Правда”, организиран от настоятелството на НЧ “Звезда – 1905” и кметството, с подкрепата на община Горна Оряховица.
В началото гостите бяха поздравени от председателя на читалището Петя Георгиева. “Всички сме усмихнати, което е доказателство за това, че нашият празник носи радост и хубави преживявания, създава приятелства и ни прави по-добри. Доказателство е за това, че празникът ни е чакан и желан”, обърна се към гостите Петя Георгиева. Доброто настроение с домакините и гостите сподели и заместник-кметът на Община Горна Оряховица инж. Деница Коева. “Празникът всяка година се развива и обогатява, като предлага много атракции за посетителите, наситена програма с много песни, емоции и кулинарни изненади. Продължавайте да привличате все повече съмишленици и приятели”, пожела на присъстващите инж. Деница Коева.
Акцент в празника бе традиционна кулинарна изложба на ястия от тиква. В специален кът бяха подредени различни блюда, в които главен герой беше именно тиквата. Наред с традиционните печена тиква, тиквеници и сладкиши с тиква бяха изложени и бонбони от тиква, палачинки, бухти, мъфини с тиква, кошнички и фунийки с тиквен крем, крем карамел с тиква и т.н. Имаше и специален кът със сладкиши, приготвени изцяло здравословно – без глутен, с пушено брашно и тапиока, с брашно от рожков, без лактоза. Всички тези кулинарни изкушения бяха оценявани от Цветелина Томиъм – участник в телевизионния формат “MasterChef” 2021. След дегустацията бяха определени и най-добрите майстори кулинари. С отличията за най-добре аранжирана и най-отрупана маса се сдобиха гостите от Върбица. В категорията сладко изделие с тиква спечели кекс с текстура, приготвен от кулинари от Първомайци. При солените изделия наградата бе присъдена за тиквата със свинско месо на КП “Надежда” от Правда. Кулинарките от с. Върбица получиха и отличието за тяхната Комбастъ в категорията за традиционно изделие с тиква. В категорията за нетрадиционно ястие с тиква съвсем заслужено наградата бе присъдена на Боряна Тодорова, която беше направила здравословни ястия без глутен, захар и лактоза. Тиквеникът на кулинарките от Никюп заслужи отличието в категорията “да си оближеш пръстите”. Техен беше и най-вкусният тиквеник. За най-оригинална презентация бяха отличени гостите от Ветово. Те грабнаха наградата и в категорията за карвинг изделия. Гостите от Янтра бяха опекли най-добре своята тиква, а домакините от НЧ “Звезда – 1905” от Правда бяха отличени в категорията “оригинално изделие” за приготвената торта тиква. Наградата на председателя на читалище то-домакин отиде за гостите от Балканци, отличието на кмета на Правда е за представителите на Клуба на пенсионера от Никюп. Наградата на Община Горна Оряховица е за кулинарките от Крушето.
Освен на кулинарната изложба, присъстващите се насладиха и фолклорна програма, в която взеха участие изпълнители и състави от общината и региона.
Наред с тиквените ястия гостите имаха възможност да дегустират и агнешка чорба.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново