На първия античен фестивал в Никополис ад Иструм: Гладиаторски битки, пазар на роби и римска мода ще покажат в Никюп

Публикувано на вт, 15 Мар. 2016
1135 четения

Гладиаторски битки между даки и римляни, пазар на роби, монетосечене, дефиле на римска мода и кулинария са само част от възстановките, които ще покаже Никюп на първия си античен фестивал в Никополис ад Иструм. Той ще се проведе през август 2016 г. след традиционните празници на динята. Партньор на инициативата е Регионалният исторически музей във Велико Търново.
Идеята за фестивала е на сдружение “Бъдеще за Никюп”, чийто председател е кметицата Йорданка Атанасова. За целта организацията е подготвила иновативния проект “Римски бит, култура и кулинария в Никополис ад Иструм”, който ще търси финансиране по общинската програма за култура и изкуство.
9333 лв. е цялата стойност на проекта за античния фестивал, но ние предлагаме Великотърновската община да ни помогне с 60 процента от стойността, разказа Атанасова. Останалите средства ще бъдат осигурени с 20 процента собствен принос на селото и 20 процента нефинансово участие. Има много доброволци, които са съгласни да ни помогнат безвъзмездво, уточни кметицата.
През август стартират и разкопките на Николопис ад Иструм, за които Никюп и Историческият музей набират доброволци. Вече са се записали над 50 души с най-различни професии, но има и група млади архитекти и учени от няколко държави, сред които Холандия, Сърбия и др. В тази връзка, за да разнообразим археологическата работа и да осигурим забавления на доброволците, решихме да организираме и еднодневен римски фестивал, каза Атанасова. Тя смята, че античността е едно празно пространство в културата на общината, което трябва да бъде запълнено. А Никополис ад Иструм е такова бижу, свързано с римския период по нашите земи.
За възстановките вече сме поканили групи от Ямбол, Пловдив, София, Добрич и др., които да пресъздадат римския бит, култура и кухня, коментира още кметицата. Ден преди фестивала, всички участници в празника ще дефилират пред общината в старата столица, като с парада те ще поканят великотърновци и гостите на града да посетят Никополис ад Иструм и да се потопят в римската атмосфера. Освен това ще стимулираме фолклорните групи да разработят в своите репертоари антични възстановки, а по този начин ще популяризираме още почече римския град до Никюп, който да стане притегателен културен и туристически център за туристите, посочи кметицата. Тя допълни, че групата от Ямбол ще представи на фестивала и възстановки от тракийската култура, така че Никополис ад Иструм ще се превърне в истинско средище на античността.
Кметицата на Никюп очаква подкрепата на общината за античния фестивал в римския град. Вече сме известни и в чужбина с празника на динята, защо Никюп да не стане и притегателен център за туризма и културата от античната ни история, смята Атанасова.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново