На Игнажден малки коледари наричаха за здраве и берекет в Община Елена

Публикувано на вт, 20 Дек. 2022
113 четения

На големия християнски празник Игнажден добри гости коледари от детска градина „Радост“ посетиха общинската администрация в Елена.
Усмихнатите малчугани огласиха сградата с коледарски песни, наричания и сурвакарски пожелания за Рождество Христово и Нова година. Децата от група „Мики Маус“ наричаха за здраве, късмет и берекет.
Най-характерен за празника е обичаят “полазване”. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако “сполезът” е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.
Затова с посещението на малките талантливи гости, присъстващите служители и гости си пожелаха една още по-щастлива, здрава и успешна 2023 година.
Има няколко поверия за този ден. Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша.
Ако времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие. Времето през следващите 12 дни на месеца – от 20 до 31 декември – показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември пък определя какво ще е времето през януари.
Друго поверие е, че не бива да се изнася нищо от къщата, най-вече огън, жар или сол, за да не излезе берекетът, както и не се иска и не се дава нищо назаем.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново