На Еньовден вдигнаха първата сватба на Хотнишкия водопад

Публикувано на нд, 24 юни 2018
2626 четения

Автентична българска сватба се състоя на най-хубавия летен празник Еньовден в подножието на Хотнишкия водопад. Заветното “да” пред погледите на близки, приятели и случайни туристи си казаха Венелин Стойков и Десислава. Той е програмист, роден е в Елена, но сега работи в София. Деси е от Велико Търново, а по образование е еколог. Запознала ги тяхна обща позната. Шегуват се, че любовта им не е от пръв поглед, а от втори. Заедно са вече седем години.
Двамата влюбени разказаха, че избрали датата за сватбата си спонтанно. Чудели се кога да бъде бракосъчетанието и накрая си харесали 24 юни. Досетили се, че е Еньовден, и тогава решили да спазят старите български традиции и да се венчаят, както са го правили техните баби и дядовци. Венко обяснява, че е израснал край водопада, защото майката му е от Хотница и много обича това място.
Деси беше пременена в бяла кенарена риза, извезана красиво, а Венко с бяла риза, пояс и калпак на главата. Автентичните хотнишки носии им предоставили от музея в селото. Усещам магия в този специален ден и вярвам, че ще имаме подкрепа за нашия семеен живот свише, усмихнато обяснява развълнуваната булка. Бракосъчетанието беше извършено от кмета на Хотница Десислав Йорданов. Това е първата сватба в селото за последните 25 години, обясниха от кметството. Свидетели бяха двете по-големи сестри на Венко – Александрина и Деница.
Според традицията, булката беше изведена от момченца с пешкир. След това ритна менчето, за да им върви по вода, а после двама младите разчупиха сватбената пита. По-голяма част от погачата остана в ръцете на Венелин.
Букетът на булката беше направен само от билки, а в средата му имаше един клас с жито за берекет и плодородие, обясни Наташа Пенова, секретар на читалището в Хотница. Прочутите Хотнишки баби изпяха на младите песента „Ела се вие превива”, без която не може на българска сватба. Празникът продължи с гощавка за сватбарите в Арбанаси.

Весела КЪНЧЕВА
Сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново