На Деня на детето – Първи юни Велико Търново стана столица на “забранените” детски забавления

Публикувано на пн, 3 юни 2013
705 четения

Най-малките жители на Велико Търново “превзеха” града за един ден. На Деня на детето малките болярчета имаха възможност да участват в различни забавни игри, да пеят, да танцуват, да рисуват и да спортуват на воля. Специално за тях на открити сцени в целия град бяха организирани карнавали, дискотеки, творчески ателиета и още куп изненади. Първи юни тази година премина под мотото “Творим щастие” и беше част от подготовката по кандидатурата на регион Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г.
Стотици деца и техните родители бяха избрали да се веселят в парк “Марно поле”, където бе един от центровете на празника, организиран от Община Велико Търново. Първоюнската програма там започна с импровизирана детска библиотека под надслов “Четенето е интересно”. Приказки и стихчета на малчуганите четоха ректорите на двете висши училища проф. Пламен Легкоступ и бриг. ген. Цветан Харизанов, зам.-кметът Ганчо Карабаджаков и още куп известни личности. След това децата на Велико Търново имаха възможност да изявят своя талант на сцената, като участваха в търновски вариант на играта “Кой е по-по-най”. Малчуганите рисуваха върху асфалт и хартия, а професионални художници украсяваха лицата им като приказни герои.
В празничния ден забраненото скачане върху легло и боят с възглавници бяха разрешени. Децата и родителите имаха възможност да щуреят на воля в импровизирана спалня на открито в парка. Сред атракциите беше и разходката с пони. Десетки малки художници пък се включиха в изработването на огромен “Кораб на мечтите”, чийто платна бяха украсени с детски рисунки. По обяд платноходът заплува във фонтаните на парк “Марно поле”. Инициативата бе на Ателието по керамика при Младежкия дом в старата столица. В следобедните часове децата гледаха в парка пиесата “Под гъбката” на Варненския куклен театър. Представлението прерасна в шоуто с много игри, песни и танци под надслов “Под дъгата”.
Забавленията продължиха с карнавал на приказните и анимационни герои. Вечерта с шествие децата се преместиха край паметника “Асеневци”, където в небето полетяха десетки хвърчила, изработени от детски ръце. Преди това на сцената на Боруна концерт изнесоха възпитаниците на Детската музикална школа при Младежкия дом. В програмата участваха ученици от класовете по флейта на Жана Шимитова и по китара на Петър Иванов. След тях публиката “взривиха” музикантите от рок групата на ОУ “Бачо Киро”.
Под надслов “В Бианко с Патиланко” премина празникът за малчуганите и техните родители в кв. “Картала”. Стотици деца пък избраха да се включат в първата “Спортиада”, организирана в мола. Освен състезания по теглене с въже, въртене на обръчи, игра с топка, там имаше демонстрации по Зумба и карате. С игри с водни балони и пистолети, работилничка за хвърчила и танцово шоу изненадаха децата в парти център “Джамбалая”.

Огромна усмивка озари парка

Огромна усмивка “изгря” в Деня на детето в парк “Марно поле” във Велико Търново. В “живата усмивка” се включиха ученици от СОУ “Вела Благоева” и СОУ “Емилиян Станев”. Техният фалшмоб е част от кампанията “Усмихнатите деца на България”, организирана от Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето. Поводът е Международният ден на детето и 10 години от създаването на съвета, чиято цел е детското участие да стане важна част от местната, областната и националната администрация и законодателство.
На 1 юни едновременно във всички областни градове стотици момичета и момчета образуваха огромни усмивки. По този начин учениците искаха да напомнят, че във всеки от нас живее едно весело, жизнерадостно дете, което трябва да живее безгрижно и щастливо, както и че трябва да пазим детските усмивки, защото те са красиви и безценни.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново