Музей в Лясковец получи номинация за Годишните награди за туризъм

Публикувано на пт, 2 Дек. 2022
185 четения

Музеят на гурбетчийското градинарство в Лясковец е номиниран в надпреварата за Годишните награди за туризъм, връчвани от Министерството на туризма. Номинацията е в категорията “Туристическа атракция/обект”, в която се състезават още Белоградчишката крепост, пещера “Магурата”, Музей “Боженци”, Варненският халколитен некропол, потопената църква в Жребчево, Празникът на розата в Казанлък, Националният фолклорен събор “Леденика” и др.
Музеят на гурбетчийското градинарство разказва историята на българските градинари, “изнесли” в страните на Европа знанията и уменията си в отглеждане на зеленчуци. Музеят обхваща площ от 500 кв. м, която включва две зали, двор и архитектурния паметник Хаджиниковата къща – автентична възрожденска къща, датираща от 1862 г. В него могат да се видят оригинални документи и знамена на градинарските дружества от Лясковец и околните села, дрехи, битови и ювелирни предмети, донесени от чужбина, тескерета (разрешителни за пътуване в чужбина) и валута от държавите, в които са работили лясковчани, както и различни оръдия на труда. Акцент в експозицията е изключително сполучливият гипсов макет на бахча, който дава точна представа за организацията, оборудването, начина на работа и последователността на дейностите в една типична за градинарите гурбетчии зеленчукова градина. В двора на музея е монтиран модел в реален размер на дървен градинарски долап за поливане – съоръжението, благодарение на което нашите градинари постигали изключителни резултати дори в най-неплодородните чужди земи.
Победителите във всички категории ще бъдат определени с онлайн гласуване, което вече тече и ще продължи до 23,59 ч. на 5 декември на интернет адрес www.tourismawards.bg.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново