Мултинационални групи свириха на фестивала “Реката” в Свищов

Публикувано на вт, 15 авг. 2023
494 четения

Стотици жители и гости на Свищов се забавляваха с богатия културен афиш на тридневния фестивал “Реката”, реализиран от сдружение “Рисувай с нас” с изцяло доброволчески труд. Повечето събития се проведоха в Градската градина и имаха дарителска насоченост, свързана с обогатяването на градската среда. Многото работилнички и игри за децата, изложба, театър, лятно кино и концерти превърнаха центъра на Свищов в притегателно място за малки и големи.
Във фестивала тази година се включиха над 30 доброволци, като около половината от тях се завръщат от чужбина и правят това по време на ваканцията си в България. Много от тях са младежи, които като деца са били само посетители и са участвали в игрите, а сега са сред организаторите. Така всички заедно продължават да работят за създаването на една по-задружна общност в Свищов, посочиха от Сдружение “Рисувай с нас”, в което трите основни организаторки живеят в Англия, подготвят фестивала през цялата година и го реализират по време на почивката си.
Част от музикалната програма беше мултинационалната група “Ellas music band”, която през целия месец август е на турне в България и два дни преди това гостува във В. Търново. Те представят първия си албум, записан през 2022 г., в чийто репертоар включват и интерпретации на българска народна музика.
“Дойдохме с огромно желание и вълнение, защото момичетата от групата много харесват България още от първото ни идване през 2019 г. Много държахме да представим диска си пред българската публика, защото в него сме включили 3 песни на български език, 2 от които са мои, авторски. Интерпретираме различни теми от испанската музика и смесваме много стилове, защото трите сме от различни държави и носим различна култура. Това смесване ни обогатява и ни прави много по-свързани. На Марта, която е полякиня и е нашата китаристка, още при първото ни идване тук подарихме тамбура, на която вече също свири. Мария е аржентинка и свири на ритъм китара и хармоника. Тази мултинационалност е нашата музикална концепция”, разказва Любомира Стойчева – Люба, която е живяла в Свищов, преди да замине за Испания. “Тук както винаги още от самото начало се почувствахме като вкъщи. Всички ме прегръщат. Много сме доволни от концерта и от реакциите на хората. Получихме невероятни отзиви, публиката много танцува”, сподели впечатленията си Люба, която допълни, че им предстои поредица от концерти по цялото Черноморие.
Калин Крумов от Свищов също се изяви на фестивалната сцена като вокалист на групата “Академичната седморка”. Той е от града на Алеко, но в момента живее в Лос Анджелис, САЩ. Заедно с останалите музиканти Калин всяко лято се завръща със семейството си, за да бъде част от фестивала. Със своите приятели от състава винаги са свирили заедно, но групите им през всичките 25 години на музикантската им дейност, са носили различни имена. Всички те са възпитаници на Стопанската академия в Свищов и съживяват стари български песни, изпълнявайки ги с осъвременено звучене и нови текстове, често насочени към конкретната публика.
“Много важно за нас, които живеем в Англия, Белгия, САЩ, беше да направим връзката с родния край. Така възпитаваме любов към града и Родината и в децата си. Те създават тук приятелства и връзки. Много от нещата, които направихме като организация на фестивала, дойде и от тях. Те вече сами се разпознават като част от това и им харесва”, каза Крумов, който намекна, че другата година може да изненадат публиката и с музикален проект, включващ младите им наследници.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново