Мото екипировка – ръководство за начинаещи

Публикувано на ср, 21 юли 2021
79 четения

За мото екипировката напоследък казват, че е едновременно моден аксесоар, и защита. Можем само да сме щастливи от факта, че съвременната екипировка за мотор е част и от културата и навиците на волните ездачи. Модният й елемент придава един вид гаранция за нейното разбиране, за превръщането й в навик и култ, за приобщаването й към живота на моториста.

Ако вие сте новобранци в света на моторите, екипировката е тема, която не просто не трябва да пропускате и да обмисляте разумно, но и с която да се запознаете в подробности. Въпреки че в това ръководство ще ви дадем базови факти и то със сигурност следва да бъде обогатено от вас с допълнителни данни, то е добро начало за опознаването на модерната екипировка за мотор. Затова не затваряйте страницата, а внимателно прочетете някои от най-съществените неща, които трябва да знаете за мото екипировката.

Защо е важна мото екипировката?

Мото екипировката, драги мотористи, е животоспасяваща. Така най-лесно можем да определим нейната функция. Разбира се, мото екипировката, както вече споменахме, е и един културен отличителен белег на мотористите. Тя е начин те да се откроят като движение, като една негласно и неформална обусловена група от обществото, която не робува, а цени свободата и пътуването като начин на живот. Мото екипировката е важна не само защото е ключова за вашата защита, но и защото по закон сте длъжни да я носите. Нормативната база у нас обаче предвижда глоба за моториста само ако не носи мото каска. Това съвсем не омаловажава значимостта на качествените мото ботуши, комфорта, който ни осигурява един мото панталон или важността от това да разполагате кожено яке за мотор.

От какво ни предпазва мото екипировката?

Да започнем с най-важното и най-значимото, а именно, че надеждната екипировка за мотор ни предпазва от смъртта. В случай на ПТП обаче екипировката може значително да намали удара и изобщо степента на последиците от инцидента. Освен телесната ни неприкосновеност и здраве, мото екипировката и ни предпазва и от неблагоприятните климатични условия. Ок е да имате текстилно яке за мотор, но ако не разполагате с нещо по-дебело и практично, при по-студено време рискувате да се разболеете при каране на вятър, дъжд и дори сняг в рамките на поне един час. Мото екипировката ни предпазва и от други природни „неприятели“ – мушичките, осите и изобщо всичко, което няма как да влезе и да ви захапе, ако карате с мото каска.

Кои са основните елементи на мото екипировката?

Като за начало е важно да имате поне едно кожено яке за мотор и една мото каска. Това е минимумът, с който можете да започнете своето мото приключение, но е задължително да развиете. В прекалено топло време е добре да имате по-леко яке, с което между другото, е ок да носите и за кратко разстояние. Освен това, с времето ще разберете, че освен яке и каска, имате нужда и от специализиране за мотористи обувки. Тук пазарът за мото екипировка е доста щедър. По-опитните мотористи залагат на добрите стари мото ботуши, защото с тях се минава навсякъде, пазят топло, а освен това и са доста удобни. Но отново, в случай на жега, препоръчително е да разполагате и с нещо по-комфортно за краката си – например, някой чифт летни мото обувки, каквито са съвременните модерни кецове за мотор. Средният вариант за мото обувки, които можете да носите почти през цялата година, са есенните боти за мотор. За съжаление обаче в търговската мрежа те не са чак толкова популярни и може да срещнете известни затруднения да си намерите подходящ за вас модел. Последно, но не по важност, не забравяйте и за мото панталон. В най-добрия случай освен че ще ви донесе комфорт, той разполага със защитни аксесоари (наколенки и други допълнителни елементи), които допълнително предпазват тялото ви в случай на инцидент и ПТП.

Препоръчани марки мото екипировка

Преди да решите с какво да започнете за оборудването на вашия мото арсенал за комфорт и защита по време на пътя, добре е да сте наясно и с най-популярните марки в света на съвременната мото екипировка. За вас избрахме един списък, който според независими проучвания включва най-често избираните производители сред мото аудиторията. С времето тези марки са се доказали като символ на перфектно съчетание между цена, качество, степен на защита и модерен облик: Caberg, Richa, Tcx, Seca, Modeka, Agv, Schuberth, Shot, Furygan, Boggoto, Shark, MT, O’neal, Just 1, Thor, Icon, Suomy, Dainese, Nolan, Sidi, Shark, Forma, HJC, Airoh, 100%, Alpinestars, Vemar, PMJ, Origine, Kyt, Shoei и други.

Старателно и внимателно подбирайте аксесоари за вашето мото пътуване и никога не подценявайте важността и значимостта на добре защитаващата ви мото екипировка! На добър час и безаварийно пътуване!

Източник:  carmall.bg

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново