Младо семейство се завърна от Англия, за да реставрира уникални ретро автомобили у нас

Публикувано на пн, 13 Дек. 2021
5317 четения

Зелен “Фолксваген” Т2 Camper от 70-те години с двама млади хора в него събира погледите на хората по великотърновските улици. Александър и Теодора Иванови вече са свикнали другите участници в движението да им бибиткат и да ги поздравяват, а желаещите да се снимат с уникалното возило са десетки. Затова и не се поколебали да го превърнат в сватбения си автомобил за техния брак, естествено маркиран с надпис “Младоженци” на мястото на номера.
Александър и съпругата му всъщност се занимават с реставрация на класически автомобили и са едни от малкото у нас, посветили се на това начинание. Двамата се прибрали от Лондон през април т.г., където той живял 11 г. и имал малък бизнес в строителството. Теодора пък още работи като генерален мениджър в една фирма, но в свободното си време вече помага на любимия в реставрацията на ретро возила.
“Занимавал съм се с това преди любителски. Баща ми реставрираше автомобили и аз се запалих от него. Класическите автомобили винаги са ми били страст. Планът ми е вече от 5-6 години, но трябваше да събера средства, за да осъществя идеята. И срещнах Теодора, прибрахме се заедно. Първо започнах с мои автомобили, ние имаме четири класически. Идеята беше първо да реставрирам тях и да развия бизнеса, но още на втората седмица хора започнаха да се свързват с мен да им реставрирам колите. Взехме един, втори и вече имаме опашка от клиенти, които чакат по година. Вече записваме чак за края на следващата година, а моите лични останаха за по-нататък”, разказва Александър.
Семейството има два фолксвагена Т2 от 1975 и 1979 г., едно жигули от 1977 г., което той вече е реставрирал напълно. Най-интересната им кола обаче е “Фолксваген Бийтъл” от 1958 г. Съвсем случайно попаднали на него в Пловдив, собственикът починал и роднините му им го продали. Не е изкарван повече от 20 г. от гаража, сега му предстои пълно възстановяване.
Клиенти с желание да възкресят своите ретро автомобили идват непрекъснато. Първият завършен автомобил е едно жигули от 1971 г., което вече станало голям хит в интернет и има над 200 000 гледания. В момента обаче Александър се занимава с един “Триумф GT6”, който е много рядък и има само 3500 бройки, произведени за Европа. В България има само един такъв. Работи и по един “Фолксваген Бийтъл” от 1969 г., а друг един “Бийтъл” от 1953 г. е напълно готов и вече е при бояджиите.
“Една реставрация отнема между половин и една година. Клиентите ни често доставят кола, която буквално е изкопана от скраб. Тя не става за нищо, но казват, че я искат както е излязла от завода. А това означава, че трябва да се обърне внимание на всяка част, всяко едно болтче да се върне в оригинално състояние. Трябва да познаваш в подробности всички системи на един автомобил. Не всичко се продава, трябва да се изработят панели. Работим и с някои подизпълнители, които ни правят интериора. Много неща се правят и по снимки. Правим го от страст, а не заради печалбата, ретро автомобилите са ми в кръвта”, признава Александър. Все още реинвестират всичко, което изкарат – в машини, в инструменти, които са много специфични.
Теодора пък има идея да основе дамски ретро клуб в старата столица. “Аз се запалих покрай него, в свободното си време му помагам. Ходим по ретросъбори. Искам да направя дамски ретро клуб, защото във Велико Търново няма, за разлика от повечето градове. Има много жени ентусиасти. В нашия град има само за трабанти, хората там са много сериозни. Дамският ретро клуб ще е нещо ново. Когато ходим на ретро събор в Пловдив, виждаме предимно млади хора”, казва тя.
Желаещите за реставриране на старо класическо возило сами ги намират. “Реставраторите в България сме много малко, поддържаме връзка. Искаме да вкараме западен стандарт на работа и правим нещата перфектно, затова имаме толкова клиенти. Не е евтино удоволствие, едно жигули излиза по 15-20 000 лв., а американски автомобил може да стигне до 200 000. Оказва се, че има хора, които могат да си позволят хубав класически ретро автомобил”, обяснява Александър.
Изобщо не се изненадват на въпроса защо са оставили кариерите си в Англия и са се прибрали у нас. “След толкова години в чужбина гледаш на нещата по различен начин, започва да ти липсва българското и няма какво да те задържи там. Ако работиш в България, също можеш да успееш, много млади хора са успели и тук, мнозина се и върнаха. Просто търсим спокойния начин на живота и средата, в която сме израснали”, казва Теодора. Двамата са категорични, че всеки, който иска да се завърне в България, трябва да е оптимист, че нещата се получават. Защото, когато човек има желание, не е трудно и невъзможно. Просто трябва да си преследва идеята и ще успее.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново