Младежки фестивал набира средства за възстановяване скривалище на Левски

Публикувано на пт, 26 май 2023
202 четения

Средства за възстановяване скривалището на Васил Левски в манастира “Св. св. Петър и Павел” край Лясковец набира младежкият фестивал “Goloka Fest”. Организаторите на събитието събират дарения и за мащабен графити-стенопис с размери 50х3 метра, посветен на Дякона и Христо Ботев, за да отбележат по този начин 150 години от обесването на Апостола на свободата. Той ще бъде сътворен от най-популярния графити-артист в България – NASIMO.
Четвъртото издание на културно-младежкия фестивал “Goloka Fest” ще се проведе на 21 и 22 юли по традиция до Петропавловския манастир над Лясковец. Необходимият бюджет за осъществяване на двете кампании е 10 хил. лв. и целта е те да бъдат реализирани преди официалния старт на тазгодишния фест, за да може всички посетители на събитието да видят на живо огромния стенопис и да посетят обновеното скривалище на Дякона. Движеща сила на вдъхновяващите инициативи е Николай Геранлиев, главен организатор на “Goloka Fest”, а неговата идея е приета с ентусиазъм от главната сестра в манастира – Елисавета.
“Радвам се, че все още има млади и будни хора в България, които ценят, помнят и правят нещо за корените и историята ни. В манастир “Св. св. Петър и Павел”, където е основана първата семинария в България, има скривалище на Дякона, което има нужда от реставрация. С удоволствие подкрепяме желанието на Николай Геранлиев то да бъде възстановено и достъпно за посетители. Това е един чудесен жест по повод 150 години от гибелта на Апостола. Имаме нужда от повече подобни дела”, казва сестра Елисавета.
Исторически факти и доказателства сочат, че Васил Левски е намирал укритие именно в Светата обител над Лясковец, откъдето са тръгнали не едно и две въстания. Самият манастир се намира точно над стената, на която организаторите на “Goloka Fest” планират да разположат стенописа, а между манастира и нея са скалите с тунела, откъдето Апостолът се е промъквал, за да влезе незабележимо в сградата, посочват инициаторите на кампанията. С “Дела трябват, а не думи!” организаторите на “Goloka Fest” призовават всички съпричастни на идеята да изразят своята подкрепа чрез дарение или споделяне на инициативата.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново