Млада великотърновка отглежда Бенгалската котка № 1 на България

Публикувано на чт, 19 ян. 2023
89921 четения

“Бенгалската котка е любов от пръв поглед. Тя не е като никоя друга котка в света. Тя е уникална и неповторима. Разпознаваема и привличаща вниманието, а присъствието ѝ не може да остане незабелязано”, споделя Пламена Петрова от В. Търново. Тя е и единственият горд собственик на чистокръвни бенгалски котки в старата столица, за които се грижи с голяма любов и отдаденост. А тримата представители на рядката порода са с добри кръвни линии на известни развъдници от Европа, Щатите и Русия и са носители на отличия от редица престижни конкурси.

Пламена научава за бенгалските котки случайно преди две години и още тогава решава, че иска да се сдобие с представител на тази екзотична и сравнително непозната у нас порода котки. Впечатлява я вида на тези животни, които са красиви и приличат на хищник, но в умален размер. Така се сдобива с първата бенгалска котка – Каспър, който вече е на 1 година и десет месеца. Любопитен факт е, че той и Пламена са родени на една и съща дата – 20 март, което категорично затвърдило убеждението ѝ, че това е нейният домашен любимец. Месец по-късно се сдобива и с Мелъди, която скоро стана на 2 години. Третият любимец е Багира – на 1 година и три месеца, и пристига в дома на Пламена от Русия. “Мога да кажа, че тези котки са изключително любвеобилни и лоялни към стопаните си, постоянно ни следват и винаги са около нас, независимо какво правим”, разказва Пламена. Споделя, че идеята да развъжда тази порода се ражда спонтанно, тъй като у нас все още не е толкова известна. След като се сдобива с Каспър и Мелъди, започва да търси информация за породата, за заболяванията, от които страдат, за развъждането и т.н.

Бенгалската котка и
историята на един генетичен експеримент

Историята на бенгалската котка стартира с кръстосването на азиатската леопардова котка с различни породи домашни котки, предимно египетска мау. Автор на необичайния проект е американският биолог Джейн Мил, разказва Пламена. Към средата на миналия век азиатската леопардова котка била заплашена от изчезване заради уникалната си и изключително красива козина. Бракониерите убивали дори току-що родилите котки, а техните малки ги продавали на туристите, които ги купували заради екзотичния им вид, без да си дават сметка колко трудно се отглежда диво животно като домашен любимец. Основната идея на селекцията на тази нова порода била, от една страна, хората да престанат да поощряват варварското избиване на леопардовата котка, ако тя се асоциира с домашен любимец в представите им, а от друга, да бъде създаден домашен любимец, който да напомня за типичната хищна дива котка, която обитава джунглите на Азия. Призната е като нова порода от TICA (Международна асоциация на котките) през 1983 г.
Едно от първите неща, които Пламена прави, след като се сдобива с Каспър и Мелъди, е да им направи генетични изследвания и всички възможни тестове, които установяват, че са напълно здрави. “По този начин искам да осигуря на бъдещите стопани здрави и социални котки. И бих посъветвала всеки, който иска да се грижи за породисто животно, да изисква от развъдниците тяхното родословие и цялата информация за родителите, защото, както всяка селектирана порода, и бенгалските котки страдат от определени заболявания. Много често хората не са наясно за това и не търсят информация. Смятат, че щом искат животното за домашен любимец, това е напълно достатъчно. Моят съвет е винаги да изискват информация за домашния любимец, който искат да вземат – родословие, микрочип, регистрация на котето, генетични изследвания, здравен преглед и т.н. Всеки уважаващ себе си развъдник не трябва и не би се притеснявал да предостави достоверна информация за здравето на своите котки. Ако не ви бъде предоставено и котката няма доказан произход, то тогава не харчете пари, а спасете котка от улицата. Това не са етични селекционери и развъдници”, казва Пламена.

Бенгалците са изключително интелигентна,
активна и много любопитна порода

Обичат да са винаги покрай стопанина си и да участват активно в ежедневните му задължения. Обичат височините и ги използват за наблюдения и усамотение. Харесва им дори водата и са добри плувци. Обичат също да имат компания, в противен случай бързо се отегчават, а отегченият бенгалец започва да търси приключение.
Пламена се гордее с добрия нрав на своите любимци, както и с отличията, които са завоювали. Каспър е четворен Гранд Шампион (TICA) и Гранд Интернационален Шампион на Световната федерация на котките (WCF). Той е бенгалска котка номер 1 на България за 2022 г. Претендент е и за европейски шампион. Багира е троен Гранд Шампион на TICA и шампион на WCF, а Мелъди е шампион на TICA.
Според Пламена всеки развъдник трябва да посещава международни изложби, и то не само в България. На тези форуми има голяма конкуренция. Съдиите определят коя котка отговаря на стандарта на породата и може да се развъжда. Насочват стопаните и върху какво трябва да работят, за да подобрят тези характеристики. “Явяването на тези състезания е начин да си “свериш” часовника с останалите развъдници и стопани. Има редица характеристики, които се гледат при оценяването на всяка котка – формата на главата, ушите, носа, лапите, козината, опашката и дори нрава на всяко животно”, обяснява великотърновката. Допълва, че котка, която не е получила поне титлата шампион не трябва да се развъжда. А тези животни, които не отговарят на стандарта и имат някакъв дефект, се дисквалифицират и не се допускат до развъждане.
След като Каспър успява да завоюва своите отличия само за половин година, сега усилията на Пламена са насочени към европейската титла. За целта той трябва да участва в състезания в три различни държави и да получи оценки от трима различни съдии, с усмивка споделя Пламена. Вярва, че рано или късно ще се сдобият и с този приз. “Правя всичко това наистина с голяма страст и желание. За това и внимателно подбирам стопаните и ми се е случвало да отказвам на хора, които искат да се сдобият с бенгалско коте. За мен е важно да се уверя, че бенгалската порода котки е подходяща за тях и за техния начин на живот”, казва още Пламена. Категорична е, че макар отскоро да се е посветила на тази порода, ще продължи да я изучава и да дава най-доброто от себе си за нейните представители.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново