Миро Момински – криминалистът, който се посвети на обектива и голямата любов

Публикувано на чт, 5 Юли 2018
3064 четения

Великотърновецът Мирослав Момински работи в системата на МВР вече 20 години, като последните 10 е експерт-криминалист. Определя работата си като интересна, но много натоварваща. Миро предпочита да не говори за нея, а за голямата си страст – фотографията. “Желанието да снимам се появи в мен още като дете. Родителите ми ни водеха с брат ми на екскурзии из България. Гледайки красивата ни родина, в мен пламна искрицата да правя снимки. Помолих майка и татко да ми купят фотоапарат. По онова време бяха лентови. Няма да забравя с какъв огромен интерес и нетърпение ходех до фотото, за да проявят филма и да видя какво се е получило. Пазя още снимките на семейството, направени с това апаратче в един стар албум”, спомня си Миро. В един момент игрите и най-вече футболът толкова го завладели, че снимането останало на заден план. Така минали доста години, за да дойде 2010 г., в която това желание да снима се появило отново.
Криминалистът фотограф снима предимно пейзажи, но с течение на времето и други жанрове му станали интересни. “Започнах да снимам репортаж, което пък ми дава възможност да съхраня в снимките си традиции и обичаи, които се надявам с цялото си сърце и душа да успеем да запазим за идните поколения. Понякога снимам и портрети, макар че избягвам да навлизам в личното пространство на хората. Но

когато видя
на нечие лице
нарисуван
цял един
живот,
трудно мога
да устоя.

С голяма любов и страст снимам Родопа планина – място, изпълнено с много мистика, загадки и неземна красота. Място, което посещавам доста често с моя много добър приятел и отличен фотограф Цончо Балканджиев.
Фотографията ми позволява да запазя мигове, които няма да се повторят, да запазя това, което е останало от миналото, и това, което е сега. Снимките, които правя, ще имат още по-голяма стойност след години, защото в тях ще бъде запазена историята. Чрез тях децата ни ще могат да усетят една друга атмосфера, защото всичко около нас се променя много динамично”, обяснява Миро.
Споделя още, че за него фотографията е начин на живот, начин на себеизразяване, една голяма любов. “Снимането ме кара да изостря сетивата си, да виждам света по различен начин, среща ме с различни хора и култури, което ме обогатява още повече като личност. Фотографията е нещо, без което вече не мога”, убеден е полицаят, който все по-често изневерява на криминалистиката с обектива.
Миро обича снимането, но не обича да говори за наградите, които е получил за своите снимки. На кратко обяснява, че е член на Национално сдружение фотографска академия “Янка Кюркчиева”. Има над 40 участия във фотографски салони и изложби, които се провеждат под патронажа на Международната федерация по фотография – FIAP. Това му позволява през миналата година да покрие изискванията за титлата “артист”, която присъжда международната федерация. Преди месец успява да покрие и изискванията за по-високата титла на FIAP – “екселент”, тя е още по-престижна. Нея притежават само няколко фотографи в България .
“Имам 46 награди от различни държави, от които 15 медала. За мен е чест да представям България заедно с други колеги фотографи. Участвам редовно и в редица родни конкурси и изложби. Но пак казвам, целта ми не са наградите. Най-голямото признание за мен е, когато съм успял да докосна душите и сърцата на хората със снимките си”, признава Миро Момински.
Споделя, че да участва в международни конкурси го запалил Цончо Балканджиев. Не пропуска да благодари на него и на всичките си приятели фотографи, с които е снимал и с които са изживели много приятни емоции на снимачната площадка.
Миро Момински има син на 17 години, а отскоро е баща на малката Вики, която е на 10 месеца. Вече 2 години той живее в Равда.

“На морето ме
отведе любовта

– истинската, неподправената, дошла сама и неочаквана. Сякаш намерих другата част от себе си. Естествено, липсват ми родителите, брат ми, близките хора и приятелите, но съдбата така е решила. Морето го обичам от дете, то също е неописуема страст и емоция, но Велико Търново ми липсва много. За мен това е най-красивият град в България, град с една наистина невероятна атмосфера”, признава Мирослав Момински. Не пропуска да призове великотърновци да обичат града си и да го ценят.
Весела КЪНЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново