Мирела Петрова от Гимназията по туризъм с награда от конкурс

Публикувано на чт, 15 Дек. 2022
328 четения

Единадесетокласничката Мирела Петрова от ПГТ “Д-р Васил Берон” се класира на трето място в младежкия конкурс за есе на тема “Моят опит с климатичните промени и замърсяването на околната среда”. Тя пребори конкуренцията на 27-те участници в нейната възрастова група от 14 до 18-годишна възраст с текста си, озаглавен “Крехките крила на надеждата” и посветен на опазването на пчелните семейства.
“…пчелите са единствените насекоми, които могат да произведат почти съвършената храна – меда. Живеят в прекрасни колонии в разбирателство и труд! Защо не можем да се поучим от техния пример? Ще успеем ли и ние да помогнем на планетата да зажужи отново? Чух Ви. Точно така – заедно ще успеем”, с надеждата за осъзнатата отговорност на всеки един от нас завършва есето на Мирела, която е мотивирана за участие в конкурса от своя учител инж. Славка Проданова.
Младежката надпревара беше обявена през месец август от Младежкия съвет към УНИЦЕФ България и U-Report България. Интерес към него проявиха млади хора от цялата страна и чужбина, споделяйки своите уникални преживявания и мисли по може би най-големия проблем, стоял някога пред човечеството. Климатичните промени засягат всички хора, но тяхната тежест е най-голяма за младежите и децата.
В доклад на изследователския институт на УНИЦЕФ “Иноченти” за околната среда и благосъстоянието на децата България заема 35-то място от 39 държави от Европейския съюз и/или Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, сочат данните. Целта на конкурса е да се стимулират повече млади хора да помислят за проблема, свързан с климатичните промени и замърсяването на околната среда, и дава възможност те да изразят своето мнение по този въпрос.
Николай ВЕНКОВ, сн. ПГТ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново