Мажоретките от ОУ “Бачо Киро” гостуваха на училище в Братислава

Публикувано на вт, 28 Ное. 2023
119 четения

Мажоретният състав на ОУ “Бачо Киро” във В. Търново поздрави Българското средно училище “Христо Ботев” в словашката столица Братислава по повод 75-ата му годишнина. Момичетата и техните ръководители Габриела Иванова и Виктория Петкова станаха част от празничната програма на учебното заведение, като за участието си в концерта подготвиха две нови композиции. Едната от тях бе върху химна на училището, а другата – по музика на известна словашка песен, която прозвуча като поздрав към гостите. Мажоретният състав представи и още едно съчетание – танц с батони, което през годината беше многократно отличавано на национални състезания.
“Момичетата поеха към Братислава с голямо вълнение, за да поздравят своите приятели от БСУ “Христо Ботев” и приеха много отговорно задачата да открият празничната програмата. Те се прибират удовлетворени от пътуването, радостни от създадените приятелства и с поглед към новата творческа година”, споделиха техните ръководители.
Приятелството между двете училища е създадено благодарение на Националната програма “Иновации в действие”. През месец април учители, ученици и директорът на БСУ “Христо Ботев” посетиха търновското училище, а няколко месеца по-късно ОУ “Бачо Киро” стана част от празника на учебното заведение в Братислава. Заместник-директорите Валентина Найденова, Елеонора Чергиланова и Никифор Тодоров също уважиха празника на своите колеги, като поднесоха поздравителен адрес от името на директора на ОУ “Бачо Киро” Владимир Николов и подаръци от името на великотърновското училището.
Специални гости на тържеството в Братислава бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, посланикът на България в Словакия Васил Петков, главният секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова, генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева и представители на дирекции от образователното ведомство.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново