Масово се пуши в заведенията във В. Търново, наказани няма

Публикувано на ср, 11 Апр. 2018
3298 четения

Масово се пуши в заведения на Велико Търново, видя екип на “Янтра ДНЕС”. Въпреки забраната, регламентирана в Закона за здравето, пушачите се ползват с комфорт и през деня, и през нощта, включително и заведенията в центъра на града. Цигарите не са разрешени и на детски площадки, летни театри, стадиони, закрити работни места, детски, учебни и здравни заведения, но и там се пуши. Редовно се засичат родители с цигари на детската площадка в парка “Марно поле”, която винаги е оживена, особено през топлото време. Да не говорим за стадионите, където забраната е пожелание. През зимата заведенията са пълни с клиенти и се стига дотам, че пепелници се крият в чаши и кутии от газирани напитки, пълни с вода, за да се пуши.
Забраната на тютюнопушенето се контролира от РЗИ, а проверки се правят в екип с полицията. През 2017 г. от здравната инспекция са извършени 3930 проверки, като най-много са на закрити работни места, лечебни и здравни заведения, детски и учебни сгради. Въпреки че масово се пуши, при всичките проверки са издадени само 7 предписания. “Проблемът е, че пушачът трябва да се “залови” на място със запалена цигара, а това не се случва, когато има проверка. Но по всичко личи, че в заведението се пуши, защото мирише, но нарушител няма”, коментира д-р Красимира Петрова, зам.-директор на РЗИ.
За първите три месеца на 2018 г. инспекторите са извършили 941 проверки, но предписания отново няма.
По справка на РЗИ, но за 2015 г., са издадени и наказателни постановления, като най-високата глоба е за 3000 лв. Има и суми по 1000 лв., като най-малката пък е 300 лв. Явно контролът тогава е бил по-стриктен. Но проблемът е, че тези наказания падат в съда и инспекторите предпочитат да пишат само предписания, които после проверяват дали са изпълнени. Затова борбата с дима става все по-трудна.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново