Мариян Иванов конкурира Цингов за най-добър ловец сред футболистите

Публикувано на ср, 13 окт. 2021
1550 четения

Легендата на “Етър” Георги Цингов е отдавна известен като най-добрият ловец сред футболистите и най-добрият футболист сред ловците. В днешно време обаче той има сериозна конкуренция в лицето на настоящия бранител на “виолетовите” Мариян Иванов.
Сърцатият защитник не крие, че лов и риболов е хобито, на което се е отдал от години. Всяко свободно време извън футбола той посвещава на любимото си занимание. “Сутрин като стана, първо си разхождам кученцето. Закуска и после час и половина във фитнеса. Ако не отида на фитнес, ползвам времето да отида за риба. Обяд, почивка и тренировка. Ако през уикендите съм свободен, съм на лов.” Така описва Мариян своето ежедневие.
С усмивка отговаря и на въпроса къде има повече успехи – в лова или във футбола. “Ако не съм стигнал високо ниво във футбола, значи в лова. Най-много практикувам лов на прасе и на хищници.” Георги Цингов има конкуренти, скромно подхвърля Мариян Иванов и уточнява, че ходили и заедно на лов във Въглевци и имат успехи.
Най-голямото прасе, което е отстрелвал, е глиган, тежащ 204 кг. А най-голямата риба, която е измъквал, е 27-килограмова есетра на езеро “Света гора”. Мариян обаче далеч не е единственият ловец в сегашния отбор на “Етър”. Другият майстор е капитанът на “виолетовите” Здравко Илиев. Той му е и най-близкият човек сред съотборниците, с него споделят и лова, и футбола, разбират се без проблеми както на терена, така и извън него. Сред по-близките му играчи са още Анатоли Господинов, Яни Пехливанов и Дани Младенов, но се разбира с всички момчета.
Мариян Иванов е един от малкото футболисти, носили екипа на “Етър” и във “В” група, и във Втора и Първа лига. Юноша е на “виолетовите”, а първият му професионален мач е през 2008 година под ръководството на Велин Кефалов. Играе на постовете централен защитник и ляв бек, но най-добре се чувства като централен бранител.
В един момент пътищата на Мариян с етърци се разделиха, но след известно прекъсване той се завърна на стадион “Ивайло”. “Обади ми се Петко Петков по време на пандемията, но имах ангажимент към “Септември” (Сф) и му бях казал, че докато не мине баражът за Първа лига, не мога да му дам конкретен отговор. След баража се чухме и бързо се разбрахме”, разказва той.
Футболът избра мене, а не аз него, твърди Мариян Иванов. Като всички деца от 90-те години други занимания нямахме в свободното си време, освен топката. От българските футболисти харесва най-много Димитър Бербатов, макар че трудно може да го определи като кумир. Такъв си има в световен план, той също е защитник като него, при това не е кой да е, а Джон Тери. Съвсем разбираемо любимият му отбор е “Челси”.
За личния си живот Мариян не споделя много, но казва, че има дългогодишна съпруга. Женени са официално от пет години, но са заедно от 15 години. Като се има предвид, че е на 31, явно е, че връзката им е още от ранните ученически години.
Мариян Иванов е изцяло съсредоточен върху представянето си с виолетовия екип. Абсолютно вярва, че “Етър” ще успее да се пребори за завръщането си в елита. “Има понякога и външни фактори, които пречат, но ако показваме каквото трябва, дори и да имаме проблеми, ще се справим с тях. 3-4 отбора сме със сигурност над останалите в групата. Останалите нямат нашата класа”, категоричен е защитникът.
Призивът му към феновете е да подкрепят отбора в добро и лошо. На всеки футболист му е приятно, когато хората го подкрепят от трибуните. Едно е да играеш пред празни трибуни, както беше през пандемията, друго е да дойдат 10 000 души, като играят с “Левски” и ЦСКА.
Мариян Иванов се замисля над въпроса в кой отбор иска да играе след 5 години, защото тогава ще е вече на 36 – сериозна за футбола възраст. “Да се надяваме – в “Етър” в Първа лига. Дори и да отида другаде, на 34-35 г. всеки гледа да се завърне в отбора, от който е тръгнал. Все пак съм израснал във Велико Търново, съпругата ми е оттук, а градът ми е на сърце. Пък и 5 години “Етър” може да е с много големи амбиции”, завършва бранителят.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново