Манастир – крепост, шедьовър на Колю Фичето, Музей на миналото и екопътеки ще привличат туристи край Велико Търново

Публикувано на чт, 12 окт. 2023
3214 четения

10-вековен манастир-крепост край Килифарево, където се е развивала прочутата Търновска книжовна школа, чийто таен проход бе открит неотдавна трябва да бъде включен в официалните туристически маршрути на община В.Търново, заедно с още няколко забележителности в Килифарево. Посетители трябва да идват и заради „новия“ манастир „Рождество Богородично“, разположен в съседство, който е дело на Колю Фичето и в него могат да се видят всички архитектурни елементи, които са емблема на прочутия майстор. За масов достъп трябва да се отвори и местния Музей на миналото, който включва автентични модели на професионална и битова техника, предмети, свързани със социализма и ученически пособия. Велоалеи по поречието на река Белица, до двата манастира, също трябва да обогатят местния туристически продукт, който да носи приходи директно за бюджета на Килифарево. С това се ангажираха по време на поредната си емоционална среща в градчето кандидатът за кмет на община Велико Търново Стилян Найденов, кандидатът за кмет на Килифарево Георги Харизанов, Ангел Янчев и Александра Трифонова – част от съветническата листа на „Възраждане“. Всички бяха категорични, че туризмът, инфраструктурата и комуникациите, трябва да се развиват и да са обект на инвестиции не само в общинския център – Велико Търново, но и в останалите населени места в общината, като Килифарево.
Една от големите исторически мистерии, свързани с градчето, вече е разгадана. С инвестиции за реставрация, консервация и експониране, културното наследство може да се спаси, представи и превърне в магнит за туристи, стана ясно по време на дискусията. Иманяр случайно открива тайния проход и водохранилището на прочутия Килифаревски манастир и крепост, след като с години са били проучвани местни легенди и предания и са събирани данни и различни белези за местонахождението му, разказа археологът доц. д-р Мирко Робов. Той е с дължина около 200 метра и започва от коритото на река Веселина, западно от село Нацовци. Досега при разкопките на древния манастир, където е имало и крепост, отбранявала подстъпите към Търново, не е разкриван нито кладенец, нито какъвто и да било друг източник за питейна вода, водохранилище или таен вход. Килифаревският манастир е един от най-интересните местни културни паметници, които обаче не са експонирани и популяризирани в достатъчна степен. Именно затова тук не идват и много туристи. Според друга популярна легенда някъде тук, увити във восък са и свитъците от библиотеката на книжовната школа, която е изнесена насам след падането на Царевец. Самият Петко Славейков споменава за библиотеката и прогнозира, че тя се съхранява на тайно място в района на манастира или край Беляковец. В началото на 70-те години по следите на свитъците тръгва даже научна експедиция, ръководена от покойния проф. Йордан Андреев. Тя обаче няма успех. Смята се, че в първоначалния си вид Килифаревският манастир е построен между 1348 и 1350 г. Основател е видният български духовник Теодосий Търновски, който с помощта на тогавашния владетел цар Иван Александър превръща светата обител в едно от най-важните средища на средновековната българска просвета и книжнина. За кратко време се формира Килифаревската книжовна школа, в която през 1360 година вече се обучават 460 ученици, най-известният от които е бъдещият български патриарх Евтимий Търновски.Манастирът е бил обграден с дебели крепостни стени. В средата на двора внушително се е издигала неколкоетажна кула, служеща за наблюдение на пътя към Хаинбоазкия проход.
Кандидатите на „Възраждане“ се ангажираха и с увеличаването на средствата от общинския бюджет за малките населени места още в първата година от мандата, удобен автобусен транспорт и поправка на улиците, не само в централната част, но и в периферията.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново