Любомир Розенщайн проведе практика по йога нидра във В. Търново Човечеството е пред избор – дали да се саморазруши, или да си върне нарушения баланс

Публикувано на чт, 14 мар. 2013
862 четения

Йога нидра е практика от древни времена в повечето школи и системи за психоемоционално развитие. Йога нидра (осъзнато сънуване, водена медитация) се състои от оттегляне на сетивата (пратяхара) в състояние на телесна релаксация, водено въображение (дхарана) и евентуално съзерцание (дхияна). Ключовите думи са разширяване на съзнанието и проникване в съня.
“Йога нидра е универсална техника, подходяща за 21 век. Популяризирането й започва в средата на миналия век, сякаш защото хората вече са разбирали, че човечеството върви към един свят на повече и повече информация и все повече напрежение. Нейният създател Свами Сатянанда казва, че основният проблем на съвременния човек не са болестите и войните. Проблемът е вътрешен и той е свързан със справянето със стреса и напрежението. Когато хората започнат да се справят с напрежението, другите неща, които са вън от него, започват да се подреждат. Човек има вътрешен двигател за действие и това е неговото съзнание, за разлика от животните, които действат изцяло по инстинкт. И когато нещата в ядрото на машината не са наред, тя не действа добре, а дефектно. Това наблюдаваме все повече и повече около нас”, разказва Любомир Розенщайн, който дойде във Велико Търново, за да проведе практика по йога нидра.
Йогинът споделя, че човек все повече се колебае в своето развитие. Става дума за люшкането на двете енергии в него – на активната, която ни е дадена за външния свят, за да можем да го променяме, и пасивната, с която можем да осмисляме нещата, които са се случили с нас във външния свят, да ги подреждаме в мисленето си.
“На езика на йога те се наричат още мъжка и женска енергия, или положителна и отрицателна, слънчева и лунна. Разликата е, че в природата съществува съвършен механизъм те да се поддържат в баланс. Това е механизмът на смяната на деня и нощта, на смяната на сезоните, който следват всички същества на земята. За съжаление, човек вече не го следва, а всеки от нас има необходимост да влезе в себе си в периода на нощ. За това човек притежава сънуването, което върши точно тази работа – дава простор на женската енергия, с нея осмисляме случващото ни се. Женската енергия трябва да построи сградата на психиката, но когато ние не й даваме възможност за това, идват проблемите на съвременния човек. Ние днес се правим, че няма нощ. Будуваме, когато трябва да спим, и не даваме възможност на природата да свърши своята работа. Правим се, че можем да управляваме нещата и действително можем да го правим до известна степен, но в един момент това става опасно, болестно състояние. В древните текстове е казано, че ако човек в продължение на три дни не даде възможност на двете енергии да си свършат работата, тогава се получава болестта. Тя е сигурният баланс, че вътрешният баланс вече е нарушен”, споделя мъжът.
Йога нидра е възможност да затворим вратата към физическия свят, за да дадем пространство на женската енергия. Няма нещо, което влиза в главата ни, което да не дава отражение на вътрешния ни свят. Част от него е осъзнато, проблемът е от това, което влиза неосъзнато. Ние използваме много енергия, за да подтискаме някои неща в себе си, и това състояние е много страшно. В един момент, когато се събере прекалено много, човек обикновено избухва в агресия, стига се до унищожаване на други хора. “В момента хората в България и човечеството като цяло, сме в период на избор – дали да избухнем и да се саморазрушим, или да овладеем съзнанието си, за да върнем нарушения баланс. Това е в основата на всяка една от разновидностите на йога – да върне баланса между двете енергии.
Асаните и дихателните техники са прекрасен начин за връщане на баланса, но съвременният човек не обича да полага големи усилия. Затова йога нидра е много достъпна, така да се каже, е “мързелива” техника”, разкрива още Розенщайн.
При йога нидра човек попада в състояние, подобно на сън. Започва се с отпускане на тялото с помощта на дишането и леко отваряне на вратата на психичното. В това състояние внимателно се започва с изваждане на онова, което “бучи” в нас, но постепенно и меко. Като при всяка йога техника, не се действа изведнъж, а се изисква постоянство.
Съзнанието се насочва към различните части на тялото, които освобождават скритата енергия и напрежението, което се съдържа в тях. “След това се връщаме към дишането и започваме да отваряме врата, за която говорих, и чрез която можем да постигнем така бленуваното щастие. Според йога то се крие във вътрешното ни равновесие и възможността да можем да постигнем целия потенциал на психиката си, така че да можем да изявим себе си. Важно е да чувстваме, че това, което правим в живота си, е най-доброто, което имаме в себе си. Щастието е възможността да изявяваш себе си в посоката, в която ти си роден да се изявиш, което днес звучи много хипотетично за повечето хора, защото я няма основата на равновесието. Йога нидра връща точно това равновесие”, обяснява с мекия си глас Любо, който е избрал да помага на хората по този начин.
Йога нидра е техника, която всеки може да усвои, но се иска търпение и желание. В началото е полезно някой да те води, за да може да разбереш какво точно представлява техниката. При йога нидра се затварят всички сетива, оставят се две от тях – едното е слухът. През него не влиза толкова много информация, колкото през зрението, ако то е отворено, трудно може да се отключи женската енергия. За това е хубаво някой да те води с гласа си, за да не се изгубиш, но ако овладееш добре техниката, може да я практикуваш и сам. Тя е добре структурирана и достъпна за всеки.
Продължителността на йога нидра може да бъде различна. Тя може да се практикува дори в седнало положение, по време на работа, като се оставят най-важните части от нея. Обичайната практика трае около 40 минути. “Йога нидра е и това за момент да седнеш, да затвориш очи, да не правиш никакви движения, и да насочваш вниманието си към различните части на тялото си. По този начин, от една страна храниш мозъка си с нещо друго, спираш мислите, и ги овладяваш.
А самите етапи са заемане на симетрична поза в легнало положение, затваряне на сетивата, без слуха и усещането, и водене на съзнанието в определена последователност, като се отпускат отделните части на тялото, отдясно наляво. Следвайки този ритъм, човек дава възможност на двете енергии и влиза в едно състояние на релаксация. Тогава идва работата с психиката, като тази работа може да изглежда по различен начин, взависимост какво искаме да постигнем. Започва се с дишането, което е мостът между това, което влиза отвън, и това, което се случва вътре. След това може да има връщане към мисловното поле и неговото наблюдение, може да има и извикване на различни образи в мисловното поле. Това състояние е много подходящо човек да реформира психиката си, да върне почвата към плодородие, може да го използва и да посее нещо в нея. То се нарича решение или санкалпа, указание, което даваме на психиката си – какво искаме да постигнем, накъде искаме да вървим.
В йога нещата, които поискаш, трябва да са свързани с вътрешното ти развитие, нещата, които имат смисъл. Искайте високото, казват древните йога учители, тогава делничното ще дойде само, споделя още Любомир Розенщайн.
Йога нидра е хубаво да се прави всеки ден, най-добре е сутрин, след събуждане, защото вечер човек може да заспи много бързо с помощта й. Любо съветва човек да става един час по-рано, за да може да я практикува. Така няма да му липсва сънят, защото състоянието е много близко до него, а и за един час се свършва работа, за която са ти нужни три-четири часа сън.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново