Лято е, време е за Фестивал!

Публикувано на ср, 10 Юли 2019
2048 четения

Велико Търново отново ще бъде Фестивал! На 20 юли официално ще бъде открито 22-рото издание на Международния фолклорен фестивал, в който тази година ще участват девет държави. Зрителите в Летния театър на старата столица отново ще бъдат завладени от горещи ритми, екзотика и огнени страсти.
От далечна Аржетина идва групата “Santiago del Estero”. Тя е културен посланик на страната си, ансамбъл, обиколил света, представяйки изключително богатия си репертоар, носител на множество награди и отличия, професионалисти във всяко едно отношение, които ще вълнуват и това лято великотърновската публика с всичко ново, което са подготвили.
Република Башкортостан, която влиза в състава на Руската федерация и е разположена на границата между Европа и Азия, на склоновете на Южен Урал, ще бъде представена от Държавен ансамбъл за песни и танци “Мирас”. Съставът ще гостува за първи път във В. Търново това лято. Той е създаден през 1992 г., а през 2006 г. получава статут на Държавен ансамбъл. В превод от башкирски “Мирас” означава “наследство”, ще завладее публиката с безупречни изпълнения, завладяващ темперамент и актьорски умения; емоционалност, лекота и грация, неподражаемо вокално майсторство.
Винаги очаквани от великотърновци са представителите на Грузия, които единствени в света танцуват на пръсти. Националният танцов ансамбъл “Болнели”ще покажат вихрените мъжки танци с ножове, от които хвърчат искри, а танцьорите сякаш прелитат по сцената, през нежните и изящни, спиращи дъха пленителни женски танци, до красивите и ритмични общи хореографии, които взривяват с майсторство и техника. Грузинската формация, която има спечелени награди и първи места от различни конкурси и фестивали, идва от град Болниси, разположен на брега на река Машавера, на около 30 км югозападно от столицата Тбилиси.
SOHAG National Folklore Ensemble пристига от египетската провинция Сохаг, намираща се на около 600км южно от столицата. Районът става известен като място с изключителна находка – добре запазена и изрисувана гробница, на повече от 7000 години. Шоуто, което египтяните ще изнесат, е гарантирано заради вихрената хореография, уникалните костюми, артистизъм и сценично поведение, заради характерната арабска музика и танцовото изкуство, което ще покажат.
Културна асоциация “Кайрала”има важната задача да представи Източен Тимор, една нова държава на световната карта. Тя се намира в източния край на Индонезийския архипелаг, на северозапад от Австралия. Жителите на Източен Тимор са жизнерадостни, любознателни и гостоприемни по природа. Тази страна е известна и с отглеждането на невероятни сортове кафе с незабравим, богат вкус, който няма да остави никого безразличен. Източен Тимор е едно от райските места на земята с неповторима природа и защитени видове, които се срещат само тук и правят тази част на света толкова специална. За първи път на търновска сцена от тази далечна и екзотична държава идват 25 танцьори и музиканти, обединени в групата Културна асоциация “Кайрала”.
Вътрешна Монголия също ще има свои участници в МФФ “Велико Търново”2019. Тя е автономен регион на Китайската народна република. На 31 май 1924г.СССР подписва споразумение с Пекин, според което Вътрешна Монголия става неделима част от Китай. Тя е различна от Външна Монголия, която включва днешната независима държава Монголия и руската република Тува. Населението ѝ е около 24 милиона души, а столица е гр.Хоххот. Най-голямата етническа група във Вътрешна Монголия са ханските китайци (около 80% от общото население), а вторият най-голям етнос са монголците. Групата, която ще гостува във В. Търново, идва от Пекин и носи името “CHOOR Mongolian Music Ensemble”. Участниците в нея носят свободолюбивия дух на родното място, обичта към традиционната музика, но и желанието да го представят по нов и модерен начин пред света. Музикантите са професионалисти, завършили музикални училища и продължили с музикалното си образование.
Нестихващи танци, вкусна храна, живописни пейзажи, водопади, зеленина и благоуханно първокачествено кафе. Това е Колумбия, а местните хора живеят за празника с безкрайни паради, колоритни тържества и много музика, а когато купонът свърши, вече мислят за следващия. Групата, която ще участва на тазгодишното издание на Фестивала, идва от третия по големина град в Колумбия – гр.Кали (Santiago de Cali), разположен в западната част на страната, в долината на река Каука и в подножието на Андите. Наричат Кали световна столица на салсата, градът на красивите жени и на мъжете, които умеят да танцуват като богове. Точно това усещане за Колумбия ще донесат на великотърновци изпълнителите от Compania Artistica Manglares.
От далечна Панама ще долети Gran Ballet Folklorico Panama. Групата, за първи път в историята на Фестивала, идва от столицата ѝ – град Панама. Местното население е смесило пренесената европейска с африканската и местната американска култура. И именно танцът е символ на смесването на тези културни различия. И цялата тази танцова палитра в цялата си красота и многообразие ще ни представят танцьорите от Gran Ballet Folklorico Panama! Една от най-добрите танцови формации, представила фолклорното богатство на страната си на множество престижни форуми. Те вече са готови със специално подготвен репертоар за сцената във В. Търново.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново