Липсват декларациите за имотното състояние на чиновниците

Публикувано на чт, 28 февр. 2013
265 четения

Четири институции във Великотърновски регион са по-публични от Министерски съвет

Община Добрич, Министерството на отбраната и Община Девин са в “Топ 3” на най-прозрачните публични институции в държавата, показва рейтингът на за 2013 г. От областта най-нагоре в класацията е Община Стражица, заемаща 38 място. 45-а е Община Горна Оряховица. Регионалната здравна инспекция заема 131 място и е непосредствено преди Министерски съвет.
Администрацията на проф. Пенчо Пенчев е на 144 място в генералната класация, а по рейтинга на 28-те областни администрации Велико Търново е в златната среда – на 14-о място. Тук отличникът е Ловеч, последна е областната администрация в Шумен.
Община Велико Търново заема 220 позиция и главоломно пада в рейтинга на прозрачност. Старата столица миналата година заемаше 166 място. В рейтинга на общините сега администрацията на Даниел Панов се нарежда на 126 място. Всички останали публични институции в областта са под средата в Рейтинга на прозрачност – 2013. Община Златарица е 240-а, Елена – 306-а, Лясковец – 327, Павликени – 353, Регионалният инспекторът на образованието e на 379 място. Община Полски Тръмбеш е на 398 позиция, последна е Община Свищов – 412 място.
Най-непрозрачната институция във Великотърновска област е Областната дирекция на МВР, която е класирана на 433 позиция. В сайта на полицията например няма задължителната нормативна база, която определя с какво се занимава тази институция.
Основен недостатък на публичните институции в областта е, че в повечето от сайтовете им не са публикувани декларациите за имотното състояние на чиновниците, нито декларациите за конфликт на интереси. Повечето нямат текст каква изобщо е функцията на институцията, а болшинството от общините не поддържат регистри. Повечето общини нямат оторизиран човек, който да се занимава с отговор на заявленията за достъп до информация, но има списък с информацията, класифицирана като служебна тайна. Няма информация за възложените обществени поръчки. Не са спазени новите нормативни изисквания да се публикуват устройствени планове и разрешителни за строеж.
Съществен проблем е затрудненият достъп до договорите, които институциите сключват.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново