Лекции пред 500 ученици изнасят съдии и служители от Окръжен съд – Велико Търново

Публикувано на вт, 6 Дек. 2022
336 четения

Какви са най-честите форми на домашно насилие над малолетни и непълнолетни и какви са мерките за защита на правата на жертвите, които законът предвижда, разясни в рамките на лекция пред шестокласници от СУ „Емилиян Станев“ съдия Димо Колев от гражданското отделение на Окръжен съд – Велико Търново. Учениците имаха възможност да научат повече за правните аспекти на един от изключително сериозните проблеми в българското общество, засягащ в различните си форми и немалък брой деца, както и да задават своите въпроси. Това бе третата лекция в рамките на предвидената обучителна програма през тази година, като през месец ноември съдебните помощници Десислава Неделчева и Невена Ганева изнесоха лекции пред седмокласници от шест паралелки на теми „Децата и компютърните/кибер престъпленията“ и „Хулигански прояви и последици за извършителя. Детската агресия и децата като жертва на насилие“.
Рекорден брой от близо 500 ученици ще преминат обучение в рамките на деветото поредно участие на Окръжен съд – Велико Търново в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. За първи път тази година, тя ще обхване не само ученици от осми и девети клас, както досега, но и по-малки деца от шести и седми клас. Предвидени са общо 10 различни лекции в рамките на учебен час, които ще бъдат изнесени пред учащи от 19 паралелки на СУ „Емилиян Станев“.
Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се реализира от Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, по силата на подписано споразумение за сътрудничество. Тя е насочена към формиране на правна грамотност и култура сред учениците, към повишаване степента на доверието им в съдебната власт и върховенството на закона. Великотърновският окръжен съд бе едно от първите съдилища в страната, които се включиха в програмата още в етапа на нейната пилотна реализация.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново