Лекарствата за диабет и антибиотиците ще се изписват само с електронна рецепта

Публикувано на чт, 12 окт. 2023
185 четения

Лекарствените продукти за лечение на диабет и антибактериалните лекарствени продукти за системна употреба ще се изписват само с електронна рецепта. Това обявиха от Министерство на здравеопазването. Новите правила влизат в сила от 16 октомври. Отпускането на тези две групи медикаменти само с е-рецепта ще гарантира прозрачност върху целия процес по предписване и отпускане на тези лекарствени продукти, както и контрол върху честата и неправилна употреба без лекарско предписание.
С цел избягване на затруднения и улеснение на медицинските специалисти, Информационно обслужване разработи и внедри безплатно и достъпно мобилно приложение, функциониращо на всички видове мобилни телефони. Така лекарят ще може да издаде електронна рецепта в ситуации, при които няма достъп до компютър. Благодарение на приложението, при домашни посещения или други спешни ситуации извън лекарския кабинет може да бъде издадена електронна рецепта.
Всеки правоспособен лекар или лекар по дентална медицина, член на съответната съсловна организация и вписан в регистъра на районната колегия, може да предписва електронно лекарствени продукти на специализиран медицински софтуер или на мобилното приложение eRx, посочват от Министерство на здравеопазването.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново