Курсанти и студенти от НВУ посетиха АЕЦ “Козлодуй”

Публикувано на чт, 8 Дек. 2022
106 четения

Курсанти и студенти от Националния военен университет “Васил Левски” бяха на посещение в АЕЦ “Козлодуй”. Гостуването на бъдещите офицери и висшисти е традиционно и е по идея на доц. д-р Николай Долчинков, преподавател в катедра “Защита на населението и инфраструктурата” във Военния университет.
“Тази година в АЕЦ “Козлодуй” отидохме заедно с курсанти от трети курс и студенти. Всички те учат специалностите “Защита на населението и инфраструктурата” и “Защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи”. С нас дойдоха и петокурсници, които през последните години нямаха шанс да направят това посещение заради пандемията”, обяснява доц. Николай Долчинков и допълва, че за първи път в групата са се включили и магистрите от новата магистратура в НВУ “Защита от опасни вещества и лъчения”.
От Информационния център на АЕЦ “Козлодуй” е започнала разходката на курсантите и студентите от Военния университет. Там те са гледали филм за централата и са били инструктирани как да спазват всички правила за безопасност. След това са имали възможност да влязат в Центъра за управление на аварии, където експерти са им разказали протокола за действие в случай на авария. “Мисля, че най-интересно им беше в симулационната зала на Центъра за управление на блоковете. Тази зала е модел на залата, от която се управляват блоковете. Но там, където ни заведоха, курсантите и студентите успяха да се докоснат до тренировъчната програма, с която биват подготвяни служителите. Видяха как се проиграват различни ситуации, за да бъде обучен персоналът да реагира адекватно и при най-малката авария”, обяснява доц. Долчинков.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново