Курсант-старши сержант Мирела Иванова инициира и участва в благотворителни кампании

Публикувано на вт, 7 февр. 2023
134 четения

Четвъртокурсничката в Националния военен университет “Васил Левски” Мирела Иванова се включи в благотворителната акция в помощ на 43-годишна онкоболна жена от Дряново. Курсант-старши сержант Мирела Иванова, която преди няколко месеца създаде благотворителната организация “Клуб за бъдеще – Велико Търново”, участва в инициативата заедно със свои колеги и съмишленици. Младите хора са успели само за няколко часа да съберат част от най-необходимите хранителни продукти и вещи за Анета Сливнелиева, която живее с 15-годишната си дъщеря.
“Даниел Панайотов, който е студент във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, ме потърси с молба за помощ и съдействие. Каза, че видял поста на тази жена във Фейсбук, в който прочел, че тя моли хора, които са решили да изхвърлят старото си кухненско оборудване да ѝ го подарят. Призна ми, че със сърцето си почувствал, че думите ѝ са искрени, а аз по същия начин, много интуитивно реших, че мога да му се доверя”, разказва Мирела.
Затова, когато приключила със занятията и задълженията си във Военния университет, тя тръгнала за Дряново заедно с Даниел и още няколко съмишленици, за да видят от какво точно се нуждае жената.
“Останахме при нея доста дълго време, плакахме, прегръщахме се, докато я слушахме да разказва тежката си и много тъжна съдба. И очевидно тази история докосна много хора, защото за по-малко от ден успяхме да ѝ набавим част от нужното кухненско оборудване, храна за поне две седмици, обувки, дрехи, козметика за ежедневната ѝ хигиена, тоалетни принадлежности”, разказва Мирела.
Курсант-старши сержант Иванова, която е и младши командир в длъжност “Главен сержант на рота дубльор”, е инициаторът офицерите и курсантите в Националния военен университет “Васил Левски” да участват редовно в кампанията “Капачки за бъдеще”. Вече три години тя предава събрани във Военния университет капачки и е категорична, че докато е курсант, ще продължава да го прави. Благодарение на своята сърцатост и активност, Мирела е получила предложение от организатора на кампанията Лазар Радков да създаде и оглави “Клуб за бъдеще – Велико Търново”.
“Такива клубове бяха създадени в доста градове в страната. Всъщност там, където има активни участници в кампанията. Идеята на Лазар Радков е, че по този начин и чрез клубовете ще можем да помагаме и на регионално ниво. Така създадохме клуба, в който участват и курсанти, и цивилни хора. През този месец предстои да направим среща на клуба, за да приемем нови членове и да изберем следващите си каузи”, уточнява курсант-старши сержант Мирела Иванова.
“Помощ за Петропавловския манастир” е била първата благотворителна кампания на клуба. Мирела и нейните приятели помогнали за зазимяването на манастира, окосили тревата, почистили района, прибрали и подредили дървата за огрев и дори построили една шатра в двора. “Оказа се, че в манастира има само една старша сестра, която просто не успява с всички грижи по него. Там живее и една монахиня, но тя е на повече от 90 години и няма как двете жени сами да се справят с толкова работа. Хареса ни тяхното отношение и ние сме решили да продължим да помагаме на обителта”, усмихва се Мирела.
За краткото съществуване на клуба членовете му са успели да помогнат и на една млада майка от Бургас и на една незряща възрастна жена от Пловдив. “Работихме заедно с клубовете в тези два града и всъщност така разбрахме колко смисъл има в идеята на Лазар за създаването на мрежата от клубове в страната. Заедно събираме информация за всички хора, които поискат нашата помощ. Не се впускаме да помагаме, ако не са ни потърсили, освен това, за да не остават съмнения у даряващите, ние не даваме пари, а винаги превръщаме паричните дарения в продукти и вещи”, казва Мирела.
И понеже кампанията “Капачки за бъдеще” е първата благотворителна кампания на Мирела, тя не иска да се отказва от нея. Заедно със своите колеги съмишленици от Курсантския батальон тя е успяла да подмени кутиите, в които се събират капачките. Освен това курсантите вече събират и кенчета, и пластмасови бутилки, които да предадат, когато кампанията “Капачки за бъдеще” мине отново през В. Търново.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново