Кулинарният конкурс „От сръчните ръце на еленчанката“ се проведе в Елена

Публикувано на пн, 17 юни 2024
201 четения

_cuva

_cuva

Кулинарният конкурс „От сръчните ръце на еленчанката“ се проведе като част от празника „Произведено в Елена“. Над 22 сръчни майсторки на вкусните специалитети мериха сили в две категории – сладки и солени храни. Повече от 50 бяха приготвените вкусотии – питки, тутманици, кифлички, мезета за ракия, сладкиши, палачинки, мъфини…
Важно изискване беше да се използват предимно продукти, произведени в Елена и Еленския Балкан. Регламентът също така позволяваше всеки да участва с повече от едно кулинарно творение.
Трудната задача да оценят ястията бе на журито в състав – инж. Живко Миланов, Десислава Никифорова и Мартин Трухчев.
Но, както във всеки конкурс, и тук имаше победители. Всички взеха грамоти и подаръци, а най-малките участници Ванеса, Теодора и Аника получиха и специални поздравления от журито за ентусиазма и смелостта да се включат в надпреварата.
В категория „Солено“ журито присъди първото място на Центъра за настаняване от семеен тип в село Илаков рът за техните изключително вкусни и разнообразни ястия – панирани манатарки от Еленския Балкан, гриловани зеленчуци с разядка, запечен еленски бут и др.
В другата категория „Сладко“ като най-добра кулинарна майсторка бе отличена Снежана Станчева с нейните домашни масленки и меденки.
Журито бе категорично, че голямата награда за комплексно представяне на конкурса „От сръчните ръце на еленчанката“ печели от Наталия Николова с впечатляващата комбинация на местни продукти с използвани модерни техники в кулинарията.
Наталия бе приготвила кифлички със сирене и кашкавал, царевични кексчета с еленски бут и манатарки, сладки с овесени ядки, орехи и червени боровинки, торта с кокосов блат и желе от розе от Винарска изба Марян. Тя получи и голямата награда мултифунционален блендер от организаторите.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново