Кулинарни изкушения и забавления за над 4000 гости на Празника на яйцето в Павликени

Публикувано на сб, 28 апр. 2018
919 четения

 

Детски таланти, кулинарни изкушения, селфи с щрауси от местния Зоокът, атрактивни игри, щедри награди и над 4000 гости посрещна днес Павликени за уникалния Празник на яйцето. Традиционният фест се провежда за пети път и продължава до късно вечерта. Мотото тази година е въпросът, който вълнува човечеството от векове – „Кое е първото – яйцето или кокошката“. За целта през целия ден върви томбола и всеки трябва да даде отговор на тази загадка, като пусне талон в една от определените за целта две урни.

Кметът на Павликени откри атрактивния фест, на който присъстваха депутатът от БСП Явор Божанков, директорът на Руския културно-информационен център в София  Павел Журавльов, зам.-областният управител Ивета Кабакчиева,  управителят на „Хайпро-България“ Пенка Димитрова, кметове на общини, общински съветници и представители на бизнеса. След това архимандрит  Георгий благослови празника.

През целия ден детски таланти подгряваха сцената с песни и танци, а водещ на феста беше Ники Априлов. По традиция шеф на журито на кулинарния конкурс беше топ готвачът Иван Звездев, който се прояви и като репортер на Канал 3. Като подарък той отнесе панер с яйца от атрактивната изложба на екзотични пернати от цял свят, които живеят в Зоокъта на Павликени.

В същото време известната готвачка Елена Божанова забърка стотици вкусни омлети. Имаше гости, които се редяха на опашката по няколко пъти. Голям интерес сред децата предизвика голям кафез с формата на яйце, от който излетяха бели гълъби. Имаше и много селфита с щраусите от Зоокъта, които се оказаха доста миролюбиви. Снимките участват във фотоконкурс, а тази вечер жури ще избере най-добрата снимка. Ще стане ясно също „Кое е първото- яйцето или кокошката“. Чрез жребий ще бъде определен победител, който ще получи плазмен телевизор.

И тази година официалните гости участваха в състезанията за бързо белене на яйца, аранжиране на блюда, отделяне на жълтък от белтък. Първи на сцената се качи групата на кметовете, водена от домакина инж. Манолов.

Днес дълго заседава журито на кулинарния конкурс. Всички бяха единодушни за първенците от магазин „Абсолют плюс“, ПГАТ „Цанко Церковски“ и домакиня от Мусина. Тази вечер фестът продължава с концерта на Гери-Никол.

Вася ТЕРЗИЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново