Кризисен център за 15 души правят в Горна Оряховица

Публикувано на чт, 17 Дек. 2020
99 четения

Десетки случаи на домашно насилие се регистрират ежегодно в Община Г. Оряховица. Само за миналата година са подадени сигнали за 87 възрастни и 35 деца, жертви на тормоз, уточни зам.-кметът Николай Георгиев по повод предстоящото изграждане на кризисен център за жертви на насилие или друга форма на експлоатация. Капацитетът му е за 15 лица – жени, деца и мъже. Те ще могат да останат в кризисния център за период до шест месеца, като през това време с тях ще работят експерти за осигуряване на правна и психологическа помощ.
Това ще е вторият кризисен център за жертви на насилие, след като преди няколко месеца такъв беше разкрит във В. Търново. Новата социална услуга в Г. Оряховица ще бъде в една от сградите на бившето СУПЦ “Елена Грънчарова”, което беше закрито през 2012 г. Сградата е на два етажа и се намира близо до болницата и полицията в града. Ще бъдат обособени 4 стаи за настаняване, столова, помещения за персонала, сервизни помещения и др.
Кризисният център ще бъде изграден по проект на стойност 1,6 млн. лв., финансиран по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. От тях 1,3 млн. лв. или 85 % са безвъзмездна финансова помощ чрез съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите над 233 554 лв. или 15 % са от националния бюджет. Участието на Общината е в размер на 8797 лв.
Фирмата, избрана чрез обществена поръчка за ремонт на сградата на бившето СУПЦ, е ЕТ “Идеал – Хасан Юсеинов” – гр. В. Търново. Според проекта подходът на центъра ще е от северната страна откъм ул. “Странджа”. В северната част са предвидени два къта за социални контакти, а в южната ще има детска площадка за деца от 3 до 12 г. За наемането на персонал Община Г. Оряховица ще разчита на финансиране от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, уточни зам.-кметът Деница Коева.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново