Кристалина Георгиева поздрави деца, изнесли урок по родолюбие в Даскалоливницата

Публикувано на чт, 27 юни 2024
162 четения

Спектакълът “Заветът на “Даскалоливницата” – огънчета на знанието”, подготвен от началната учителка Виолета Митева от Шесто основно училище “Свети Никола” – Ст. Загора, беше представен в Елена.
Годишният изпит бе финален за децата, които завършват начален курс на своето образование. Водещата фигура в спектакъла бе на Стоян Ангелов, бивш актьор от Държавен куклен театър – Стара Загора, в момента преподавател в училището за музикални и сценични изкуства “Христина Морфова”.
Той изигра ролята на дядото, който е родом от Елена и е бил ученик в “Даскалоливницата”. Под формата на диалог Ангелов препитваше своята внучка, която искаше да напише писмо на свои приятели от Великобритания.
Дядото и внучката се отправиха на пътешествие из пределите на България, където има “огънчета на знанието”, любов към родината, езика, към историята, към всичко българско и родно.
Артистичните четвъртокласници пяха песни за Родината, разказаха легендата за възникването на възрожденска Елена и дори претвориха образите на трима големи български писатели – Иван Вазов, Любен Каравелов и Петко Славейков, като рецитираха техни стихове.
Виолета Митева е избрала Елена за открития урок, защото обича града и смята “старото еленско школо за люлка на знанието и просвещението и храм на духовността и българщината.” Според нея са нужни много обич, топлота и сърцатост, енергия и воля, за да бъде събудена искрицата за просвета и образование у всяко дете.
Класната ръководителка изпрати с радост и удовлетворение своя випуск, като им пожела да бъдат здрави и щастливи, да се радват на всичко, което имат, да търсят красотата ежедневно и да разпръскват обичта си навсякъде.
Събитието бе достоен начин да се отбележат две значими годишнини – 185 години от рождението и 110 години от смъртта на видния революционер и строител на съвременна България, общественик и учител, близък съратник на Левски – Иван Попхристов Кършовски.
Подобни годишни изпити Митева е провеждала в знакови кътчета на страната ни – “Етъра”, в Калофер, в Славейковото училище в Трявна. За добрата организация спомага и Боряна Млъзева, която е от Кършовския род.
Директорката на училището г-жа Гайдарова, класната ръководителка г-жа Митева и децата получиха благодарствени адреси от г-жа Кристалина Георгиева, председател на Инициативния комитет за провеждане на родовите срещи на болярина Кършо и правнучка на Иван Кършовски.
Те гласят: “Вашето училище е пример за образователна институция, която е продължител на заветите на нашите видни възрожденци – да тачат и милеят за родното, да почитат героите и родовата памет. Пожелаваме все така стремително да изпълнявате Вашата благородна мисия на учител – да възпитавате децата в това да обичат науката и просветата и най-вече да бъдат добри хора. Желаем Ви здраве, сили, вдъхновение и много творчески успехи!”
Събитието бе уважено от кмета на община Елена, представители на Кършовския род и Музея на Възраждането, учители, родители, граждани, гости, деца.
В “Даскалоливницата” бе изнесен прекрасен урок по родолюбие, който съчета реалността в съвременното училище с традициите от Възраждането, показани през погледа на артистичните четвъртокласници.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново