Кръщават новия мост на името на регента ген. Никола Михов

Публикувано на вт, 11 юни 2024
599 четения

ген. Никола Михов

Родната къща на ген. Никола Михов на метри от новия мост.

Комитет “Ген. Сава Муткуров” предлага наскоро изградения нов мост над Янтра в дясното подножие на Царевец да носи името на бившия царски регент и Почетен гражданин на Велико Търново ген. Никола Михов. Новината беше потвърдена за в. “Янтра ДНЕС” от историка проф. Пламен Павлов, който е сред подкрепилите я търновски интелектуалци, заедно с проф. Милко Палангурски, проф. Хитко Вачев, директора на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, директора на “Държавен военен архив” Светлин Радев, началника на НВУ бриг. ген. Иван Маламов и др. изявени търновски личности. Предложението вече е внесено в Общината и Общинския съвет. Изборът на моста не е случаен. На метри от него на ул. “Сливница” № 7 се намира къщата, в която бъдещият генерал е роден на 29 ноември 1891 г.
Никола Михов е един от десетките български висши военни, родени в старата столица. Завършва Военното на Негово Царско Величество Военно училище в София през 1911 г. През Балканските войни е командир на артилерийска батарея и участва в обсадата и превземането на Одрин в състава на Втора българска армия.
Предложението е част от целите на комитета да бъде възвърнат споменът за бележити великотърновци. Сред инициативите им бяха поставянето на бюст-паметника на първия български генерал Сава Муткуров в парк “Марно поле” и връчването на ежегодна награда на негово име на най-заслужилия курсант от НВУ, роден във В. Търново, именуването на Спортното училище в града на друг бележит търновец Георги Живков и др.
Никола Михов е роден в Търново на 29.11.1891 г. Завършва Военното на Негово Величество училище. През 1911 г. е произведен в чин подпоручик с 31-ви випуск на училището, с ротен командир подполковник Борис Дрангов. Сражава се в Балканските войни. Командва батарея при атаката и превземането на Одринската крепост. По време на Първата световна война отново е в центъра на тежки битки.
След войната заема различни длъжности. На 2 май 1933 г. е назначен за командир на 7-ми дивизионен артилерийски полк, а на 17 октомври за командир на 3-ти пехотен полк. И той, подобно на много от образованите и родолюбиви българи по това време, има и книжовна дейност. Бил е редактор на списание “Артилерийски преглед”. От 17 февруари 1937 г. до 19 април 1941 г. полковник Михов е началник на Военно на Негово Величество училище. На 19 април 1941 г. ген.-майор Михов поема командването на Пета армия, която влиза в освободения Охрид, където на 24 май 1941 г. командва издигането на българския флаг. От края на 1941 г. до 1942 г. е началник на Първа армия, а после е военен министър във второто правителство на проф. Богдан Филов. На 01.01.1942 г. е повишен в чин генерал-лейтенант.
След кончината на цар Борис III е избран за регент. Близо година заедно с другите регенти – принц Кирил и проф.Филов, управлява държавата в динамично и трудно време, като води умерена и балансирана, но и твърда политика, която запазва постигнатото обединение на България, отстоява нейната независимост, като не допуска окупация, нито войската ни да бъде въвлечена в бойни действия и запазва страната от вътрешни кръвопролития.
Ген. Михов е екзекутиран на 1 февруари 1945 г. по присъда на Народния съд. Реабилитиран е с решение на Върховния съд, а през 2021 г. е удостоен със званието “Почетен гражданин на Велико Търново”.
Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново