Конкурс за първомартенска украса обявиха в Елена

Публикувано на чт, 23 февр. 2023
165 четения

Конкурс за най-оригинална първомартенска украса обяви Община Елена. В него могат да се включат граждани, ръководители на образователни и културни институции, фирми, учреждения и неправителствени организации. Желаещите да участват трябва да подадат информация на имейл адрес obrazovanie@elena.bg или на телефон 0879101458, в срок до 24 февруари.
Украсата трябва да е готова на 1 март, когато екип на Общината ще посети предварително посочените места, ще направи снимки и ще даде възможност победителите да се излъчат чрез жури и гласуване в интернет страницата „Елена в събития и факти“, посочват от градската управа на Елена.
Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия природен цикъл. Традицията е свързана с древната езическа история на Балканския полуостров и земеделските култове към Майката природа. Някои от най-специфичните черти на първомартенската обредност и особено завързването на усуканите бяла и червена нишка са плод на многовековна традиция, присъща за тракийските и елински обичаи.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново